U rijetko dobrim vijestima za grčke čelnike, Mehanizam europske stabilnosti (ECM) potvrdio je u utorak da će dodijeliti osiromašenoj zemlji pola milijarde eura vitalne pomoći.

Nakon tjedna u kojem su se ministri financija Eurozone i Europske centralne banke "obrušili" na Atenu, pomoć od 555 milijuna eura pružit će radikalnoj novoj grčkoj vladi kratak predah od njezinih kreditora, prenosi portal EurActiv.

U sve ogorčenijoj borbi volja s Bruxellesom i Berlinom, odluka predstavlja rijetku pobjedu za Atenu, dok ekonomist Edward Hugh piše na Tweeteru: "Eurogroupa je upravo namignula".

ECM, sa sjedištem u Luxembourgu, prvobitno je bio nespreman pružiti novčanu pomoć, sudeći po poluslužbenog grčkoj novinskoj agenciji.
 


Dok Grčka mora otplatiti osam milijardi eura duga samo u ožujku - od čega 1,5 milijardi MMF-u - svota pomoći koaliciji koja se bori protiv mjera štednje samo je, međutim, relativna.

Dok napetosti rastu, premijer Alexis Tsipras ponovo je insistirao na grčkim potraživanjima za neisplaćenim reparacijama od Njemačke za razaranja koja je nanijela njegovoj zemlji tokom Drugog svjetskog rata.

Atena insistira da joj Njemačka duguje 162 milijarde eura ili skoro polovinu njenog javnog duga.

Mnogi u Grčkoj posebno krive Berlin zbog nametanja mjera štednje koje su pomogle u naporima te zemlje da izađe iz duboke recesije. Tsipras je izjavio da je njegova vlada "izabrala put pregovora".

''To je naša dužnost prema povijesti, prema narodu koji se borio i prema onima koji su dali živote kako bi se porazio nacizam'', rekao je.