Veliki navijački neredi u Ateni u kojima je poginuo jedan simpatizer AEK-a pod upitnik su doveli i odigravanje utakmice trećeg pretkola Lige prvaka između grčkog sastava i zagrebačkog Dinama.

"Presramotno"

Upravo su huligani iz Zagreba, usprkos zabranama i upozorenjima iz UEFA-e i policije, dan uoči utakmice ipak otišli u Atenu i tamo izazvali velike nerede u kojima je život izgubio 29-godišnjak, prenose Sportske novosti.
 


Osam ljudi je još u bolnici, a 17-godišnjak se bori za život nakon što je dobio udarac kamenom u glavu. Policija je privela 96 ljudi, a ovaj incident doveo je u pitanje i utakmicu.

Glavni razlog za brigu je, naravno, bila sigurnost, a to je bila i tema sastanka koji je održan u prostorijama AEK-a.

AEK je na tom sigurnosnom sastanku, pišu Grci, za nerede okrivio Dinamo i grčku policiju, a potom su njihovi predstavnici napustili prostorije u kojima se sastanak održao. Iz AEK-a su sastanak nazvali 'presramotnim da bi sudjelovali'.

"AEK ne može sudjelovati na niti jednom sastanku na kojem sudjeluje Dinamo", kazao je dopredsjednik grčkog kluba i glavni direktor Giorgos Kosmas.

Kosmas je krivicu svalio na Dinamo, ali i na grčku policiju.

"Trenutno je nezamislivo, pa čak i poremećeno, biti na sastanku dok oplakujemo gubitak navijačeva života i nakon svega što se događalo. AEK odgovornim smatra Dinamo".

Dinamo o huliganima

Grčki mediji pišu kako je utakmica odgođena, a novi datum odigravanja nije poznat.

O incidentu koji je šokirao svijet, oglasio se i GNK Dinamo.

"GNK Dinamo snažno osuđuje nerede koji su se sinoć dogodili u Ateni, u kojima su prema izvještajima grčke policije te grčkih i hrvatskih medija, izgrednici iz Hrvatske bili uključeni u incident s navijačima grčkog nogometnog kluba AEK. Takvi događaji nisu u skladu s vrijednostima i etikom koje promičemo kao klub i zajednica.

Kao sportska organizacija, uvijek smo posvećeni promicanju fer igre, sportskog duha i pozitivne atmosfere na stadionima. Neredi ne samo da ugrožavaju sigurnost svih prisutnih, već i narušavaju reputaciju nogometa kao sporta koji spaja ljude i kulture.

Izražavamo svoju duboku zabrinutost zbog ovog incidenta. Nažalost, jedna osoba izgubila je život tijekom nereda. GNK Dinamo ovim putem želi izraziti iskrenu sućut obitelji preminule osobe. Još jednom napominjemo i pozivamo sve navijače Dinama da ne putuju na utakmicu u Grčku s obzirom da je UEFA u dogovoru s policijom donijela odluku da se obje utakmice igraju bez gostujućih navijača. GNK Dinamo ostaje predan stvaranju okruženja u kojem se ljubav prema sportu izražava na pozitivan način, kroz zajedništvo, respekt i suradnju", navode iz kluba.