Tri granična policajca kažnjena su smanjenjem plaće od 15 posto u naredna tri mjeseca jer su dopustili osiguranju Christiana Schmidta, kojeg RS ne priznaje za viskog predstavnika u BiH, da unesu oružje u Bosnu i Hercegovinu.

Kako je potvrđeno Klixu, kompletna smjena na Međunarodnom graničnom prelazu Gradiška odnosno policijski službenici Granične policije BiH inicijala B.Č., H.K. i S.B. je nakon provedenog disciplinskog postupka kažnjena novčanom kaznom umanjenja plaće od 15 posto u naredna tri mjeseca.

Razlog kažnjavanja, po stavu Disciplinske komisije, leži u propuštanju ulaska u BiH oružja koje su unijeli pripadnici osiguranja Schmidta.

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara Nenad Nešić izjavio je za RTRS, da se nada da je kažnjavanje graničnih policajaca, koji dozvolili osiguranju Christiana Schmidta da nelegalno unesu oružje u BiH početak rasvjetljavanja legalnosti boravka Schmidta na teritoriju BiH i njegovog naoružanog osiguranja.

Nešić je najavio da će u ponedjeljak tražiti da mu budu dostavljene sve informacije u vezi provedenog postupka, a u kojem su navodno kažnjena trojica graničnih policajaca.