Granična policija BiH objasnila je detaljno što se zbivalo na granici, kada je talijanska novinarka pokušavala prokrijumčariti migrante iz BiH u Hrvatsku, a što je tema i medija u Hrvatskoj, te je od strane premijera Vlade i ministra MUP-a ocijenjeno provokacijom. 

"Dana 30.01.2021., državljanka Republike Italije zatečena je u graničnom pojasu, postupajući po važećim zakonskim odredbama koje propisuju oblast granične kontrole u Bosni i Hercegovini, policijski službenici Granične policije BiH su upozorili državljanku Republike Italije da se nalazi u zaštitnom području i upoznali je da neće dopustiti nezakoniti prelazak državne granice nakon čega se ista udaljila iz zaštitnog područja. U istom danu, ponovno je zatečena u graničnom pojasu, ovaj put zajedno s 11 migranata, državljana Afganistana. 

S obzirom na to da je kontrolom migranata utvrđeno da se radi o osobama koje su već registrirane u Bosni i Hercegovini, isti su udaljeni iz graničnog pojasa i upućeni u privremeni prihvatni centar „Miral“ u Velikoj Kladuši, dok je državljanka Republike Italije nakon ponovljenog upozorenja od strane policijskih službenika Granične policije BiH udaljena iz zaštitnog područja
", potvrdila je portalu Hercegovina.info glasnogovornica GP Franka Vican.