Republikanski senator izjavio je u utorak da mu je američki predsjednik Donald Trump poručio da će povesti rat za uništenje Sjeverne Koreje umjesto da joj dopusti da razvije dugometnu raketu s nuklearnim kapacitetima.

Utjecajni zastupnik Lindsey Graham,vanjskopolitički jastreb, izjavio je za pogram Today TV mreže NBC: "Postoji vojna opcija - uništiti sjevernokorejski program i samu Sjevernu Koreju".

Prošli je tjedan sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un izjavio da njegova zemlja može pogoditi svaku metu u Sjedinjenim Državama nakon što je izvela posljednju probu interkontinentalne balističke rakete.

Svjetske sile pokušavaju obuzdati program naoružanja Pyongyanga putem sankcija uz podršku Ujedinjenih naroda, ali nisu uspjele ušutkati režim dok je nezadovoljstvo Washingtona raslo.

Graham je izjavio da ukoliko diplomacija, a posebno pritisak sjevernokorejskog susjeda Kine, propadnu u zaustavljanju programa, onda Sjedinjene Države ne bi imale drugog izbora nego da pokrenu razornu vojnu akciju.

''Oni već 20 godina nastavljaju s provokacijama. Bit će rata sa Sjevernom Korejom oko raketnog programa ukoliko oni pokušaju da pogode Ameriku interkontinentslnom raketom'', kazao je on, opisujući svoje rasoprave s Trumpom.

''Rekao mi je to. Ja mu vjerujem. Da sam kineski dužnosnik također bih mu povjerovao i učinio nešto po tom pitanju. Sjeverna Koreja može se zaustaviti vojnim ili diplomatskim sredstvima'', izjavio je Graham.

''Ja sam za diplomatsko rješenje. Neće im, međutim, biti dopušteno da pogode Ameriku projektilom s nuklearnom glavom'', kazao je američki senator, prenosi AFP.