Građani BiH su zaista umjetnici - u preživljavanju. Iz mjeseca u mjesec cijene rastu - od hrane, pića, duhana, bijele tehnike do prijevoza.... No, tu nije kraj. Porasle su i cijene lijekova. Neke i duplo u pandemiji koronavirusa.

- Prije gotovo godinu dana lijek Praxiten sam plaćala 5.30, a danas ga plaćam 10.50 KM, kazala nam je čitateljica koja se požalila na poskupljenje, ali kako kaže - nema izbora, a koristit ga mora.

Na naš upit od proizvođača zašto je došlo do tolikog poskupljenja i koji su još njihovi lijekovi skuplji, iz Plive su nam dali tek kratak odgovor.

- Cijena za Praxiten je povećana u skladu sa Pravilnikom o maximalnim veleprodajnim cijenama koji je stupio na snagu 01.06.2020., samo je rečeno za Pogled.ba.

Pitanje smo postavili i proizvođaču Chloramphenicola, antibiotske masti koja se koristi za liječenje bakterijskih infekcija. Sada u ljekarnama u Hercegovini košta 10.60 KM, a prije nekoliko mjeseci koštala je 3.50 KM. Proizvođač je Galenika, no odgovor zašto je došlo do tako drastičnog poskupljenja, do pisanja ovog teksta, nismo dobili.

Inače, kako su nam rekli u ljekarnama u Hercegovini, ove masti mjesecima nije bilo u prodaji u BiH. Ali zato, kada se pojavila - šokirala je potrošače.

Skuplja je i Pantenol krema, kao i mast - sada je 4.50 KM, a bila je 3.50 KM.

- Od Nove godine Pantenol je skuplji za 1 KM. Inače, kada gledamo prosjek, gotovo svi lijekovi su skuplji 10 do 15 posto, kažu nam u ljekarni, dodajući kako je i hrana za bebe skuplja od ožujka ove godine za 2,5 posto. Pacijenti su nezadovoljni i svi se žale, ali izbora nemaju, terapija se mora uzeti, i sve ih više uzima lijekove na teku, odnosno odgodu plaćanja, govore u ljekarnama.

Nekim građanima je jeftinije otići do Srbije, jer su im mnogi lijekovi jeftiniji od 20 do čak 150 posto nego u BiH.

Primjerice, lijek za bolesti srca i vena Plavix u BiH košta 25 KM, a u Beogradu je 10 KM.

Samo da napomenemo, prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec veljaču 2021. iznosila je 951,00 KM, a sindikalna potrošačka košarica za mjesec travanj 2021. godine, iznosi 2.083,56 KM.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 45,64 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.