Građani Bosne i Hercegovine svake godine sve teže i teže žive, a nadležne institucije nikako donijeti odgovarajuću strategiju za poboljšanje socijalnog položaja građana i radnika.

Istina, uvjeravaju nas da se u Bosni i Hercegovini bolje živi.

No, statistika je jasna – živimo puno lošije nego prije deset godina, piše Večernji list BiH.

Razlog niskog standarda je jasan – premale plaće. Upravo su minimalne plaće tema o kojoj se pregovara posljednjih mjeseci, međutim, pitanje je koliko će one stvarno rasti.

Pa čak i kad bi poslodavci pristali na zahtjev sindikata da minimalna plaća bude 70 posto od prosječne plaće, ona bi bila nedostatna čak i za hranu četveročlanoj obitelji.

Sindikati i poslodavci postigli su dogovor o povećanju minimalne plaće u Federaciji BiH, glasila je informacija s posljednje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) Federacije.

No, izgleda da su ovim pregovorima samo otvorena vrata za moguće povećanje minimalne plaće, ali se mišljenja Vlade, sindikata i poslodavaca o tome koliko će ona iznositi još ne podudaraju. Prema informacijama iz ESV-a, minimalna plaća mora se izračunati na bazi važeće metodologije, koja uporište pronalazi u zakonu.

Prema tome, trenutačna minimalna plaća, koja iznosi 406 maraka, mogla bi se povećati do iznosa od 482 marke, što je daleko ispod zahtjeva sindikata.

Nakon sjednice spominjale su dvije brojke, 550 i 650 maraka. Prema svemu sudeći, radnici od ovog povećanja i neće baš profitirati.

Poslodavci predlažu da plaća bude na razini od 650 maraka i da taj iznos uključuje plaću i ostala primanja, kazao je za Avaz Predstavnik Saveza samostalnih sindikata BiH Mevludin Bektić i dodao da to znači da radnici neće dobiti ništa, a da će poslodavci biti rasterećeni za oko 9 posto poreza na doprinose.

Vratimo se na iznos minimalne plaće od 406 KM koja nije rasla od 2016. godine, odnosno te godine s 360 KM povećana je na 406 maraka. Čak su i mirovine za koje se uvijek kažu da su više socijalna pomoć nego mirovine rasle od 2016. godine.

Naime, 2016. minimalna mirovina iznosila je 326,17 maraka, a trenutačno iznosi 371,77 maraka, što znači da je veća za 45,60 KM.

Minimalna plaća i prije četiri godine bila je nedostatna i za najosnovnije troškove, pa čak i za hranu.

Naime, prema podacima Saveza sindikata Republike Srpske iz ožujka 2016. godine, troškovi prehrane četveročlane obitelji iznosili su 698 KM, dakle minimalna plaća tada je mogla pokriti svega 58 posto troškova hrane.

Prema posljednjim podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, u svibnju ove godine za četveročlanu obitelj samo za hranu trebalo je čak 821,45 maraka, dakle minimalna plaća ne pokriva ni polovinu troškova hrane. Kako ovi radnici preživljavaju vjerojatno ni sami ne znaju…

(www.jabuka.tv)