Čak 75 posto svih kredita koje je stanovništvo podiglo u prvih osam mjeseci ove godine je nenamjensko ili potrošačko, što znači da se građani sve više zadužuju da bi preživjeli, pokazali su podaci Centralne banke BiH, objavio je Dnevni avaz. Od ukupno 8.445.996 KM, koliko su se građani zadužili za osam mjeseci, 6.356.729 KM spada u kategoriju potrošačkih nenamjenskih kredita.

Rast zaduženosti bh. građana vidljiv je kada se usporede podaci iz prošle u odnosu na početak ove godine. Zabrinjavajuće je da je ukupni dug na početku ove godine iznosio 8.076.291 KM, dok je na početku prošle bio 7.784.218 KM. Ekonomski analitičar Dženan Kulović za Avaz je kazao da građani Bosne i Hercegovine troše dvostruko više nego što zarađuju. ''Brojke koje idu u prilog ovakvom stavu nalazimo u Analitičkom izvještaju kredita stanovništva, koje je objavila Centralna banka BiH. Pogledamo li nekoliko godina unazad, možemo vidjeti da u ukupnoj strukturi kredita dominiraju, s više od 75 posto, potrošački namjenski krediti dati građanima.

Danas se financijskom akrobatikom i kreativnom dovitljivošću pokušavaju pokriti sve Životne potrebe, a radna etika i sklonost štednji više nisu na cijeni'', pojasnio je Kulović. Dodao je da je porazna činjenica da već nekoliko godina unazad u ukupnoj strukturi kredita oni za poduzetništvo sudjeluju iznosom manjim od dva posto. ''Izostanak poduzetničke aktivnosti posljedično dovodi do zaduživanja u drugim segmentima društva. Tako u strukturi kredita dominiraju kreditna sredstva plasirana za kupovinu automobila, krediti po kartičnom poslovanju i drugi oblici zaduživanja. To znači da smo se udaljili od života u okviru mogućnosti, čija su obilježja bile radna etika i sklonost štednji.

Ranije su život na kredit i dug smatrani velikom sramotom i nerazumnim ponašanjem'', istaknuo je Kulović. Prema njegovim riječima, kao posljedica toga, ekonomija zemlje postupno klizi prema dužničkom ropstvu.