Građani BiH trenutno bezuvjetno mogu prijeći granicu susjedne Srbije, jer ova država ne traži niti jedan covid dokument za ulazak, a od vikenda i Slovenija je ukinula mjere na granicama.

Naime, razdoblje pandemije virusa korona, koji traje već gotovo dvije godine, često je mijenjao pravila prelaska granica, te su one jedno vrijeme bile i zatvorene, a kasnije su se uvjeti samo smjenjivali, te nakon obaveznog negativnog PCR testa ili brzog antigenskog testa, imamo i uvjet cijepljenja.

Iako su pojedine zemlje Europske unije za svoje građane ukinule gotovo sve mjere, za građane BiH i dalje važe pravila da na granicama prikažu ili negativan PCR test, ili negativan brzi antigenski test, ili dokaz o cijepljenju, ili potvrdu o preboljenom covidu-19, a negdje je propisana i karantena.

Slovenija, koja je 19. veljače ove godine ukinula gotovo sve mjere za svoje građane, izuzev nošenja maski i pranja ruku u zatvorenim prostorijama, na graničnim prelazima više se od putnika ne zahtijeva da prikažu dokaz da su cijepljeni, preboljeli ili da su testirani.

Kako je objavila Vlada Slovenije, turisti također neće morati ići u samoizolaciju nakon prelaska granice, ali će se strani državljani u Sloveniji ipak morati pridržavati svih mjera koje su na snazi.

Kako su prenijeli pojedini austrijski mediji, turisti koji odluče posjetiti ovu europsku zemlju sada mogu ući s negativnim PCR ili antigenskim testom na koronavirus. Kako su naveli u Ministarstvu zdravlja Austrije, pravilo “cijepljen, prebolio, testiran” važit će za sve zemlje, uključujući Rusiju. Ministarstvo je pojasnilo da će ulaz biti dozvoljen svima koji su imunizirani cjepivom koju je odobrila Europska agencija za lijekove (EMA) ili Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Osim toga, u Austriju će moći ući oni koji imaju dokaz o nedavno preležanom covidu-19, negativnom PCR testu ne starijem od 72 sata ili negativnom antigenskom testu ne starijem od 24 sata, pišu Nezavisne novine.

Slično tome, od bh. građana se prilikom ulaska u Hrvatsku traži da predoče ili negativan PCR ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 24 sata.

Građani BiH mogu na granici predočiti i dokaz o potpunom cijepljenju ne stariji od 270 dana ili dokaz da su preboljeli covid-19 ne mlađi od 11 i stariji od 180 dana, stoji u podacima Ministarstva inozemnih poslova BiH (MIP BiH). Ako bh. građanin ne predoči ništa od propisanog, odlazi u samoizolaciju, te može u Hrvatskoj da o svom trošku uradi PCR ili antigenski test, a iz izolacije izlazi ako dobije negativan test.

U Crnoj Gori su na snazi mjere za ulazak stranaca, gdje je propisano da osoba mora ispuniti jedan od četiri uvjeta iz EU digitalne covid potvrde.

Jedan od uvjeta je da je osoba potpuno cijepljena i da od dobivanja posljednje doze cjepiva nije prošlo duže od šest mjeseci ili da ima negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati, ili dokaz da je preboljela covid-19, od kojeg je prošlo više od 10 dana i ne više od šest mjeseci, navode u MIP BiH.

Isto tako građani BiH koji odluče sada putovati u Sjevernu Makedoniju morati priložiti jedan od gore navedenih covid dokumenata.

Prema podacima MIP-a BiH, Njemačka od 16. siječnja BiH smatra visokorizičnim područjem, te građani moraju prije dolaska ispuniti online prijavu, te predočiti dokaz prijave prilikom ulaska.

Svi putnici iznad šest godina starosti moraju posjedovati dva covid testa, ili PCR ili antigenski test ne stariji od 48 sati, ili dokaz o potpunom cijepljenju ili dokaz o oporavku od covida-19 ne stariji od 90 dana, navodi se u MIP-u BiH, nadalje se navodi da je za osobe koje dolaze iz visokorizičnih zemalja obavezno razdoblje samoizolacije u trajanju od deset dana.

Putnicima koji putem digitalne registracije dostave dokaz o potpunom cijepljenju ili dokaz o oporavku od covida-19 prekida se razdoblje obavezne samoizolacije. Razdoblje samoizolacije se prekida i putnicima koji putem digitalne registracije dostave negativan covid test, pri čemu isti može biti dostavljen najranije petog dana nakon ulaska u Njemačku, navodi se u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Švicarska je krajem siječnja ove godine popustila mjere za ulazak stranaca, te se sada ne zahtijeva da cijepljene osobe moraju imati negativan PCR ili brzi antigenski test, dok će osobe koje nisu cijepljene i nisu se oporavile od covida-19 i dalje morati prilikom ulaska u ovu zemlju predočiti jedan od ova dva testa.

Švicarska je od 31. siječnja ove godine skratila rok važenja potvrda o cijepljenju i oporavku od covida-19 s 365 na 270 dana, navode u MIP-u BiH.

Državljani BiH mogu putovati i u Tursku ako ispune jedan od ranije navedenih uvjeta, a osobe koje su cijepljene s dvije ili više doza mogu ući u Tursku bez potrebe predočenja negativnog PCR testa.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)