Poluprozirne kutije prvi put će se koristiti u glasovanja na predstojećim izbornima u Bosni i Hercegovini kako bi se povećala transparentnost cijelog procesa, objavili su iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP).

"Transparentne kutije povećavaju povjerenje u izborni proces. Postojeće su dotrajale, teške su i vrlo nepraktične za transport", rekla je na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednica SIP-a Irena Hadžđiabdić. Dodala je kako su stare metalne kutije morali koristiti zbog nerazumijevanja vlasti te da su nove prozirne kutije dobili kao donaciju misije OESS-a u BiH te veleposlanstava Velike Britanije i Norveške.

"Na ovaj način promatrači će moći vidjeti da nijedan listić nije ubačen u kutiju prije otvaranja glasačkog mjesta. Ovo je važan, ali ipak samo jedan mali korak u unapređenju izbornog procesa", ocijenila je američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack. Dodala je kako vlasti u toj zemlji moraju promijeniti zakonodavstvo kako bi se izborni proces učinio još transparentnijim.

Voditelj misije OESS-a u BiH Bruce Berton istaknuo je kako je nabavljeno 10.000 poluprozirnih kutija uz pomoć donatora, te da će također  imati i posebne sigurnosne pečate kako se ne bi moglo manipulirati procesom glasovanja.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini održat će se 7. listopada ove godine, a krajnje je neizvjesno hoće li se nakon njih moći utemeljiti vlast jer nije izmijenjen Izborni zakon po presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Bože Ljubića o načinu popune izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Parlamenta Federacije. Iz toga doma biraju se i izaslanici za državni Dom naroda BiH, te se potvrđuje izvršna vlast u Federaciji BiH.