Švedska je oduvijek bila sinonim dobrog života i visokog standarda. Međutim, postoje i oni dijelovi Švedske koji nisu toliko popularni među Šveđanima.

Naime, u gradu Sollefteå, koji se nalazi na sjeveru zemlje, ostali su bez mladih liječnika i u očajničkom pokušaju čak su ponudili i prilično veliku novčanu nagradu za onoga tko uspije u ovaj grad dovesti mlade liječnike.

Naime, na lokalnoj web stranici koja objavljuje natječaje za mjesta u javnim ustanovama postavljena je i nagrada u iznosu od 20.000 švedskih kruna (2.400 dolara) za onog posrednika koji uspije dovesti liječnika spremnog da radi u ovom gradu, inače 500 km udaljenom od Stockholma.

Inače, u gradu postoji bolnica koja ima sedam liječnika, ali s obzirom na obim posla neophodna su još najmanje dva liječnika - specijalista ortopedije i kirurgije.

"Dali smo rok do kraja ožujka, do kada ih moramo pronaći", kaže Majed Safaee iz Sollefteå, prenose Nezavisne.

On radi kao strateg za komunikacije u ovom malom gradu, a frustriran činjenicom da liječnici ne žele ovamo, on je odlučio ponuditi novčanu nagradu.

"Mislim, zapravo, da Gradsko vijeće ne radi dobar posao. Naime, nisu učinili baš ništa, niti se potrudili da dovedu nekoga u naš grad, posebno što se mjesecima već zna da postoji potreba za ovim specijalistima", kaže on.

Safaee je krenuo u akciju prikupljanja novca za nagradu i kaže da je dobio izuzetnu podršku lokalnog stanovništva. Zapravo, uspjeli su prikupiti čak 60.000 kruna i ostatak novca će ići na pronalaženje smještaja liječnicima koji se odluče prijaviti na natječaj.

"Mislim da je ovo bio fantastičan potez jer su nas za kratko vrijeme kontaktirali ljudi koji su nam ponudili čitav spisak potencijalnih kandidata", kaže on.

Inače, da liječnici neće u manje sredine svjedoči i primjer iz jednog francuskog sela u Bretanji, koji su, umjesto liječnika, tražili da im dovedu druidskog iscjelitelja.

Na pitanje hoće li i oni krenuti u tom pravcu, Safaee odgovara: "Ne, nećemo ići tako daleko. Ipak, ne možemo reći da je teško dovesti nove liječnike, samo se treba malo potruditi", kaže on.