Gotovo polovini radnika plaća je dovoljna tek za pokrivanje osnovnih troškova, a četvrtina njih očekuje da će promijeniti posao, pokazalo je istraživanje savjetodavne tvrtke PwC.

Četrnaest posto radnika iz mjeseca u mjesec ima teškoća s plaćanjem računa, a još 42 posto njih plaćom pokrije samo osnovne troškove, utvrdio je PwC.

Petina ispitanika ima i dodatni posao.

Unatoč strahu od recesije i većoj nezaposlenosti u pojedinim dijelovima svijeta 26 posto ispitanika reklo je da će vjerojatno promijeniti posao u idućih 12 mjeseci, a njihov je udio veći među mladima, piše Hina.

Oko 42 posto zaposlenika planira tražiti veću plaću kako bi se mogli nositi s višim troškovima života.

"Uz stalnu ekonomsku neizvjesnost, vidimo globalnu radnu snagu koja želi više plaće i više smisla u svom radu", rekao je zajednički globalni voditelj PwC-ove prakse za ljude i organizacije Bhushan Sethi.

Među anketiranim radnicima u boljoj financijskoj situaciji više od trećine njih smatra da će umjetna inteligencija poboljšati njihovu produktivnost, a četvrtina očekuje da će otvoriti nove prilike za posao.

Mlađi radnici očekuju pozitivan utjecaj umjetne inteligencije na njihovu karijeru u idućih pet godina, pokazalo je istraživanje.

PwC je za potrebe istraživanja anketirao 54 tisuća radnika iz 46 zemalja širom svijeta.