Poljski nadbiskup Henryk Hoser, posebni Papin izaslanik za Međugorje, doputovao je u ponedjeljak poslijepodne u Sarajevo.

Živjet će s franjevcima

Iz apostolske nuncijature kazali su pak kako u ovom trenutku ne mogu iznositi nikakve detalje o posjetu, nego da samo mogu potvrditi informaciju da je biskup Hoser u ponedjeljak poslijepodne službeno došao u Sarajevo i da će biti smješten u nuncijaturi, prenosi Slobodna Dalmacija.

Neslužbeno, biskup Hoser će u utorak imati sastanak s nadbiskupom Luigijem Pezzutom, apostolskim nuncijem Svete Stolice u BiH, nadbiskupom vrhbosanskim Vinkom Puljićem i biskupima Biskupske konferencije BiH, koja obuhvaća Vrhbosansku nadbiskupiju sa sjedištem u Sarajevu kao metropolijom i tri biskupije: Mostarsko-duvanjsku, Trebinjsko-mrkansku i Banjolučku, te Vojni ordinarijat.

Naravno, bit će vrlo zanimljiv sastanak s biskupom mostarsko-duvanjskim Ratkom Perićem, koji je vrlo skeptičan glede međugorskih ukazanja, a to je ponovio i proteklih dana nakon što je papa Frane u veljači imenovao nadbiskupa Hosera za posebnog izaslanika za Međugorje.

Nakon boravka u Sarajevu i sastanka s vrhom Katoličke crkve u BiH, mons. Hoser će otputovati u Međugorje, ali službenih detalja o njegovu protokolu u Međugorju nema. Tako ni u župnom uredu u Međugorju nismo uspjeli doznati više detalja o njegovu posjetu i boravku. Prema neslužbenim informacijama, tijekom višemjesečnog boravka u Međugorju bit će mu ponuđen smještaj s franjevcima u njihovoj župnoj kući ili u starom župnom domu.

U iščekivanju njegova dolaska i prvih susreta s franjevcima, stanovnici Međugorja, kao i hodočasnici, pozitivno gledaju na dolazak mons. Hosera. Njegov zadatak nije utvrditi valjanost ukazanja, nego je prije svega težište na pastoralu u Međugorju ili steći dublje spoznaje o pastoralnom stanju međugorske stvarnosti i, osobito, o potrebama vjernika koji u Međugorje dolaze na hodočašće te, na temelju toga, predložiti eventualne pastoralne inicijative za budućnost.

Prema informacijama koje je također nedavno prenio Radio Vatikan, mons. Hoser trebao bi tijekom ljeta ispuniti svoj mandat.

Slušati mišljenja

– Iznad svega, pozorno ću poslušati različita mišljenja i ispitati mjesno pastoralno stanje – istaknuo je on, te naglasio kako nema razloga za zabrinutost jer Crkva još nije donijela sud o vjerodostojnosti ukazanja.

Nakon što je pozvao na mirno iščekivanje konačnog suda Crkve, rekao je kako "nije prvi put da Crkvi treba vremena u donošenju odluke, pogotovo jer su ova Marijina ukazanja značajno drugačija od prijašnjih".

– Osim toga, to pitanje neće ništa promijeniti u crkvenom nauku o marijanskom štovanju. Ako je marijanska pobožnost procvala u Međugorju, ako toliko mnoštvo ide tamo, onda je to mjesto gdje će se štovanje nastaviti, budući da se Gospu može štovati bilo gdje, posebno na onim mjestima gdje je to štovanje plodno – rekao je mons. Hoser. (pogled.ba)