Muškarac iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, koji je umro u vozilu Hitne pomoći, bio je pozitivan na koronavirus, potvrdio je danas u Travniku direktor Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanske županije Sead Karakaš. Muškarac rođen 1954. godine primljen je u službu Hitne pomoći u Gornjem Vakufu/Uskoplju te je umro na putu prema Bolnici u Travniku.

- Imali smo osjećaj da bi ga trebalo testirati, to smo i uradili te smo dobili pozitivan nalaz. On nije imao epidemiološki pozitivnu anketu, nije bio u samoizolaciji, niti je imao potvrđene kontakte s nekim ko je pozitivan na koronavirus. Na nama je da istražujemo koji je to nulti slučaj od kojeg se on zarazio i koji su eventualni kontakti - kazao je Karakaš.

Karakaš je naglasio da je iz Srednjobosanske županije jučer poslano 15 uzoraka na testiranje u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) te da su dva bila pozitivna. Drugi slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je u Novom Travniku, a radi se o osobi koja je povezana s klasterom Tuzla.

Uz dva nova slučaja zaraze koronavirusom u SBK-u, pozitivan test ranije je imao muškarac iz Novog Travnika, koji je 11. ožujka učestvovao na proslavi u kompaniji "Igman" u Konjicu.