Bivši sovjetski vođa Mihail Gorbačov upozorio je da trenutna napetost između Rusije i Zapada dovodi cijeli svijet u "kolosalnu opasnost" zbog mogućeg sukoba nuklearnim oružjem.

U intervjuu za BBC bivši predsjednik Gorbačov predložio je svim zemljama da pozovu na uništenje nuklearnog oružja.

“Sve dok postoji oružje masovnog uništenja, poput nuklearnog, opasnost za cijeli svijet je kolosalna. Sve nacije trebale bi pozvati na uništenje nuklearnog oružja. To je nešto što moramo napraviti ako želimo spasiti čovječanstvo i planet“, kazao je Gorbačov.

Prohladni rat

Jedno od najvećih postignuća Mihaila Gorbačova, piše BBC, bio je prestanak utrke naoružavanja između SAD-a i Sovjetskog Saveza. Dogovorio je s američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom da će obje zemlje smanjiti svoj nuklearni arsenal.

No, nedavno su se i Rusija i SAD povukli iz tog dogovora.

Na pitanje podsjeća li ova današnja situacija napetosti između Rusije i Zapada na razdoblje hladnog rata, Gorbačov je odgovorio da se radi o prohladnom ratu.

“Pogledajte što se događa. Napetosti i pucnjave ima na različitim područjima. Šaljemo borbene zrakoplove i mornaricu na razna mjesta. To nije situacija u kojoj želimo biti“, rekao je Gorbačov.