Jeff Bezos odavno je najavio kako je budućnost dostave u bespilotnim letjelicama, a iako je vrijeme u kojem će nam dronovi zujati iznad glava i donositi pizze prije nogometnih utakmica daleko ispred nas, velike tehnološke kompanije ipak rade velike korake prema tom cilju.

Jedna od kompanija koja razvija bespilotne dostavne letjelice je Alphabet, krovna kompanija koja, među inim, uključuje Google i – Wing.

Wing već neko vrijeme uspješno testira dostavu dronovima u Australiji u kojoj su zabilježili više od 55 tisuća dostava lijekova, kave i drugih kućnih potrepština. Nakon Australije, Wing namjerava s testiranjem dostave dronovima početi i u Europi, a prva zemlja u kojoj će bespilotne letjelice donositi namirnice bit će Finska.

Testiranje je najavljeno za proljeće sljedeće godine, a Finska je odabrana kao zemlja u kojoj su ljudi otvorni prema testiranju i korištenju novih tehnologija. Iz Winga su pozvali Fince da im pošalju prijedloge stvari koje bi voljeli vidjeti dostavljene dronom na kućni prag – dostava će se naručivati putem mobilne aplikacije te će tijekom testnog perioda biti u potpunosti besplatna, javlja Zimo.co.

Ako se takav način dostave pokaže učinkovitim, u budućnosti bi se veći broj stvari mogao dostavljati zračnim putem, no jasno je kako pred Wingom i Amazon Prime Airom stoje veliki i brojni izazovi. Prvenstveno, riječ je o sigurnosti – uvijek postoji mogućnost pada drona ili predmeta koje nose na zemlju i ozljeđivanja, odnosno čak usmrćivanja ljudi. Također, tko može garantirati da netko neće "skinuti" dron i uzeti predmet dostave, što je s autonomijom baterije itd.

Na dio tih pitanja odgovor bi trebala dati i testiranja poput ovog u Finskoj te će biti zanimljivo vidjeti kako će bespilotna zračna dostava Wingsa izgledati i u praksi.