Googleov Project Loon za omogućavanje pristupa internetu milijunima ljudi u teško dostupnim i ruralnim područjima svijeta ušao je u novu fazu testiranja. Kao lokacija za odrađivanje ove testne faze odabrana je Šri Lanka.

Prvi od tri balona koji će se koristiti tijekom testiranja je ponedjeljak, nakon lansiranja u Južnoj Americi, ušao u zračni prostor Šri Lanke, potvrdio je za AFP glasnogovornik vlade Muhunthan Canagey. Preostala dva balona stižu do kraja ovog mjeseca, a u fokusu testova će biti upravljanje balonom, njihova učinkovitost i ostale tehničke karakteristike.
 

Baloni napunjeni helijem će putovati po stratofseri, nekih 20 kilometara iznad Zemljine površine, i opremljeni su solarnim pločama za napajanje elektronike. Korištenjem algoritama Googleovi inženjeri određuju u kojem smjeru se balon treba kretati pa se korištenjem strujanja vjetra usmjeravaju na željenu lokaciju.

Svaki balon omogućava povezivanje na internet u krugu od 80 kilometara, a funkcionira na bazi bežične komunikacijske tehnologije LSE. Project Loon se u za korištenje LTE tehnologije udružio s telekomunikacijskim kompanijama, a baloni služe kao posrednici za prenošenje bežičnog prometa od mobitela i drugih uređaja natrag na globalni internet.