Svjetski internet gigant Google ograničit će mogućnost targetiranja glasača tijekom političkih kampanja odnosno neće više dozvoljavati političarima i strankama da reklame upućuju tačno određenim ciljnim grupama na osnovu pretpostavki o političkim stavovima građana.

Političke stranke i kandidati više neće moći upoređivati vlastite baze podataka mogućih glasača sa Googleovim bazama koje se prave na osnovu toga što korisnici pretražuju. Ova ograničenja stupila su na snagu u Velikoj Britaniji, a zatim će biti uvedena i u drugim dijelovima svijeta.

Ipak, šefovi reklamnih kampanja i dalje će moći ciljati određene korisnike na osnovu godina, spola i lokacije. Google, za razliku od Facebooka, planira i da uvede mjere protiv očiglednih obmana u reklamama, prenosi BBC na srpskom jeziku.

Vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg je izjavio da ta društvena mreže neće provjeravati jesu li objave političkih kandidata ili stranaka zasnovane na istini ili ne, a čelnici Twittera su odlučili da u potpunosti zabrane političko oglašavanje, prenosi B92. Nova praksa Googlea je negdje na sredini, neće se miješati pretjerano, već će reagirati na očigledne pokušaje dezinformiranja.

"Uviđamo da je zdrav politički dijalog važan dio demokracije i da nitko ne može razumno procjenjivati svaku političku tvrdnju, kontraargument i insinuaciju", napisao je Scat Spencer, generalni direktor u Googleovog firmi Google Ads u blogu koji je objavljen u srijedu.

Zato, kao je dodao, Google očekuje da se broj političkih oglasa na kojima će morati intervenirati biti vrlo ograničen, ali će u toj kompaniji nastaviti raditi u slučajevima jasnog kršenja zakona. Na osnovu navika korisnika i onoga što gledaju na internetu - kao što su vijesti na web siteovima - Google pretpostavlja jesu li korisnici politički lijevo ili desno orijentirani.

U Sjedinjenim Američkim Državama, ali ne i u drugim zemljama poput Velike Britanije, političari imaju mogućnost da targetiraju ljude na osnovu njihovih političkih preferencija.

Međutim, u drugim zemljama je bilo moguće da se iz političkih partija Googleu pošalju liste kontakata - na primjer, članova stranke - a u ovoj kompaniji bi ih potom uporedili sa Google korisnicima kako bi se oglasi direktno pojavljivali kod osoba kojima se stranke žele obratiti. To više neće biti dozvoljeno.

"Bit će potrebno malo vremena da se ove promjene provedu. Nova praksa se u Velikoj Britaniji počela primenjivati pred opće izbore, u Europskoj uniji do kraja godine, a u ostatku svijeta 6. siječnja 2020.", objasnio je Spencer. Političke stranke, kao i bilo koji drugi oglašivači, i dalje će moći da kao oglase postavljaju određene vrste sadržaja - poput video zapisa o nogometu ili članaka o ekonomiji, navode iz Googlea.

Sve što bude rađeno u suprotnosti sa pravilima Googlea bit će zabilježeno u odjelu o transparentnosti. Detalji o izbrisanim oglasima bit će prikazani na stranici, ali ne i sama reklama. Google je rekao da će ovi podaci ostati dostupni kako bi se mogle raditi nezavisne analize, prenosi B92.

Političko oglašavanje čini relativno mali dio Googleovih ukupnih prihoda od oglasa koji su u 2018. godini iznosili 116 milijardi dolara. Na primjer, od ožujka 2019. godine, podaci Googlea pokazuju da je samo 171.250 funti potrošeno na političke oglase u Velikoj Britaniji.

U Americi, političke stranke su na oglašavanje na Googleu potrošile 128 milijuna dolara od svibnja 2018. godine. U ovom periodu je najviše utrošeno za Trumpovu kampanju "Kako da napravimo Ameriku ponovno velikom" - 8,5 milijuna dolara.