YouTube je jedno od mjesta na internetu na kojem više od dvije milijarde ljudi svaki mjesec izgubi sate i sate gledajući brojne videozapise, spotove, dokumentarce itd. Zahvaljujući oglasima koji se prikazuju uz videozapise mnogo novca zarađuje Google, ali i autori videa s većim brojem pregleda. Također, s vremenom se na tom servisu razvila i posebna industrija youtubera koji, barem oni najgledaniji, okreću veliki novac.

No iako je Google preuzeo YouTube još 2006., iz te kompanije do sada nikada nisu objavljivali koliko zarađuju od prikaza oglasa na tom videoservisu. To se ipak jučer promijenilo prilikom objave poslovnih rezultata Alphabeta, kada je Google prvi puta objavio koliko su zaradili od prikaza oglasa na YouTubeu tijekom jedne godine.

U 2019. od prodaje oglasa na toj platformi okrenuli su više od 15 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od 36 posto u odnosu na 2018., odnosno od čak 86 posto u odnosu na prihode ostvarene tijekom 2017. O kakvoj je cifri riječ, najbolje govori podatak da je ona oko devet puta veća u odnosu na iznos koji je Google platio kada je preuzeo YouTube prije 14 godina za 1,65 milijardi dolara, javlja Zimo.

Najveći porast od oglašavanja na YouTubeu zabilježen je od oglašavanja brendova te od oglasa koji se prikazuju uz recenzije proizvoda i putem kojih se odmah može kliknuti na link i kupiti te proizvode.

To je nešto što su investitori čekali, komentirala je analitičarka s eMarketera Nicole Perrin činjenicu što je Google napokon demistificirao prihode koje ostvaruje od YouTubea te je naglasila da su brojke veće od ranijih predviđanja u njezinoj kompaniji. Pored zarade od oglasa, YouTube ostvario je i 3 milijarde dolara od pretplatničkih servisa i drugih usluga nepovezanih s oglašavanjem, a izvršni direktor kompanije Sundar Pichai otkrio je da je broj pretplatnika platforme YouTube Music i premium pretplatnika premašio 20 milijuna.

Ono što ipak nismo saznali jest – profit. Veliki dio zarade YouTubea ide kreatorima videozapisa, a jasno je kako i infrastruktura za održavanje tog videoservisa nije jeftina.

Što se tiče ukupnih rezultata, Alphabet ipak nije ispunio očekivanja analitičara koji su predvidjeli da će u posljednja tri mjeseca prošle godine kompanija ostvariti prihode od 46,9 milijardi dolara, dok su prihodi bili nešto niži – 46 milijardi dolara. Nakon objave rezultata smanjena je cijena dionice kompanije za oko pet posto.