Google je prije nekoliko godina predstavio operativni sustav za osobna računala koji je baziran na njihovom pregledniku internetskih stranica Chrome.

Naglasak na ovom OS-u jest jednostavnost i pristupačnost jer za korištenje Chrome OS-a nije potreban snažan hardver tako da se za cijenu od samo oko 200 dolara može dobiti solidno računalo koje će korisnicima omogućiti osnovne operacije na računalu – surfanje, dopisivanje, korištenje društvenih mreža i slično, piše Zimo.co.

Zbog niske cijene ovakva su računala naročito popularna u obrazovnim ustanovama te je upravo na ovom tržištu zabilježen najveći rast prodaje Chrome OS računala.

Iako su poznate računalne kompanije tijekom proteklih nekoliko godina predstavile svoja prijenosna i stolna računala koja pokreće Chrome OS, udio ovih računala na tržištu bio je zanemariv.

Ipak, u posljednje vrijeme stvari su se počele mijenjati te su ovog tjedna, kako su napomenuli na Business Insideru, zabilježene ''dvije jako važne stvari koje bi mogle utjecati na budućnost tržišta osobnih računala''.

Tako je, prema informacijama analitičke kompanije IDC, po prvi puta u povijesti u prvom ovogodišnjem kvartalu prodano više Chromebookova u odnosu na broj Appleovih Macova. Ovi se podaci odnose na tržište SAD-a te je Google u prva tri mjeseca ove godine isporučio oko 2 milijuna Chrome OS računala, dok je Apple isporučio oko 1,76 milijuna Macova.

Druga bitna stvar je što su Googleovci na I/O konferenciji najavili kako će se na Chromebook računalima u budućnosti moći pokretati aplikacije s Googlea Play tako da će vlasnicima Chromebookova biti dostupan veliki dio od oko 1,5 milijuna aplikacija koja su trenutno dostupne za mobilne uređaje koje pokreće Googleov mobilni operativni sustav.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će dostupnost aplikacija za Androide utjecati na prodaju Chrome OS računala, a na Business Insideru kažu kako je njihova sve veća prodaja loša vijest za kompaniju koja dominira tržištem operativnih sustava za računala – Microsoft, prenosi Zimo.co.

Tržište osobnih računala ionako je u velikom padu, a čini se da bi u budućnosti dio tog tržišta Microsoftu mogao uzeti i Google.