Pretraživač Google pokrenuo je "Google Fortunetelling", odnosno Google gatanje, koji umjesto "traži" nudi opciju "predvidi moju budućnost".

"S našim najnovijim dodatkom za Google, trudimo se eksperimentirati s proricanjem. Temeljeno na vašim prethodnim pretragama i vašem profilu, nastojima napraviti dobro predviđanje vaše budućnosti", navodi se u objašnjenju.

Međutim, što god krenete ukucavati pojavljuju vam se istih pet pitanja, dok je rezultat svima isti: "Naravno da ne možemo predvidjeti vašu budućnost!'', javlja N1.

"Ali 60 milijuna izbjeglica pitaju se svakoga dana imaju li ikakvu budućnost. Zato smo se poslužili lažnom Google stranicom da bismo vam privukli pozornost, jer ste očigledno zainteresirani za vlastitu budućnost.

Molimo vas da na trenutak razmislite o njihovoj. Ovim projektom želimo stvoriti svijest. Potrebna su nam strukturna rješenja na političkoj razini za ovaj rastući europski problem. Molimo vas da donirate svoje vrijeme, novac ili ljubav i proširite vijest o ovome. Možete provjeriti lokalne inicijative ili donirati jednoj od humanitarnih organizacija", otkriva nam Google.

Također nudi i pregled stranica s fotografijama i video zapisima izbjeglica, koje otkrivaju u kakvim uvjetima žive, koji su njihovi strahovi, odakle bježe i slično.

Napomenimo i da pet pitanja koja zanimaju izbjeglice glase:

Gdje mogu pronaći sigurnost?

Hoću li ponovno živjeti sa svojom obitelji?

Hoće li ljudi ikada prestati ratovati?

Postoji li mjesto gdje će me prihvatiti?

Postoji li mjesto gdje moja djeca mogu biti sigurna?