Iako korisnici u Hrvatskoj baš i nisu osjetili probleme s korištenjem Googleovih usluga (osim ponekog kašnjenja e-maila ili usporenog učitavanja), nedjelja je za korisnike u SAD-u bila pravi pakao.

Problemi koji su na četiri sata onemogućili korištenje gotovo svih Googleovih servisa (zanimljivo, jedini koji nije imao problema bio je ugašeni Google+), prema službenom objašnjenju uzrokovani su "lošim performansama i velikom broju grešaka na nekoliko Googleovih servisa".

Kako su pojasnili, do problema je došlo kad je promjena u konfiguraciji servera, namijenjena za manji broj servera u jednoj regiji, greškom bila primijenjena na velik broj servera u nekoliko susjednih regija. Zbog toga je došlo do zagušenja i blokade Google Clouda.

Kao da pokušate hitne pakete prevesti na biciklu kroz najgori prometni kolaps, usporedili su u Googleu.

Iako je Googleovim stručnjacima trebalo tek nekoliko sekundi da shvate pogrešku, posljedice su se prebrzo širile.

No koliko je Google zapravo "velik" i uključen u naše živote, najbolje govore podaci koje su i sami istaknuli.

Tako je tijekom ta četiri sata na YouTubeu zabilježen pad gledanosti od 10 posto.

Google Cloud, servis za pohranu, imao je 30 posto manji promet.

Iako je samo 1 posto aktivnih korisnika Gmaila iskusilo probleme sa svojim e-mail servisom, ipak se radi o milijunima korisnika, većinom smještenih na istočnoj obali SAD-a.

Koliko su ovi problemi stajali Google, teško je uopće procijeniti. Naime, u Googleu još uvijek analiziraju cijelu situaciju, a neki korisnici još procjenjuju koliko su novca izgubili zbog Googleove nedostupnosti.

No kad je 2013. godine Google diljem svijeta bio nedostupan samo pet minuta, stručnjaci su procijenili da ih je to stajalo više od pola milijuna dolara. Danas se, šest godina kasnije, šteta može mjeriti u desecima milijuna dolara.

Iz Googlea ipak ističu kako su naučili svoju lekciju te sad rade na analizi cijele situacije. Osim toga, popravit će originalni uzrok problema, ali i uvesti promjene koje bi trebale spriječiti da se takve stvari ponove u budućnosti.

Znamo da se ljudi diljem svijeta oslanjaju na Googleove servise i tijekom godina su naučili očekivati da Google uvijek radi. Ozbiljno shvaćamo ta očekivanja - to je naša misija i naša inspiracija. Kad podbacimo, kao što se to dogodilo u nedjelju, motivira nas da naučimo što je više moguće i učinimo Googleove usluge još boljima, bržima i pouzdanijima, stoji na kraju u objavi iz Googlea.