Svjetski tehnološki divovi u borbi za prvo mjesto na tržištu i to – putem umjetne inteligencije.

Nakon CHAT GPT-a, i Google lansira svoj chatbot Bard. Kreatori tvrde, bit će još bolji, brži i s više informacija. Ali, u cijeloj Europskoj uniji – baš nitko ga ne može isprobati, piše Zimo.hr.

Na predstavljanju je korisnicima dao obećanje – dobit ćete odgovor čak i na iznimno složene upite.

Demonstracija je bila impresivna, ali naravno jedno su demonstracije, a drugo je kad dođe na tržište pa ga svi krenu koristiti i analizirati u detalje.

On je dostupan u 180 zemalja trenutno u svijetu, Hrvatska nije među njima, ali vjerojatno će biti vrlo brzo. Ali zanimljivo je da je hrvatski jezik među prvih 40 jezika na kojima će biti dostupan, kaže Aco Momčilović iz Global AI Ethics Institutea.

Da se uvjerimo u njegove sposobnosti, trebat će još malo vremena. Ali kreatori Barda morali su dati brz odgovor, jer su konkurentski CHATGPT i Bing već zavladali virtualnim prostorom.

Imamo priliku učiniti umjetnu inteligenciju još korisnijom za ljude, tvrtke, zajednice, za sve. Primjenjivali smo umjetnu inteligenciju kako bismo napravili itekako korisniji proizvod, a s generativnom umjetnom inteligencijom poduzimamo sljedeći korak. Odvažnim i odgovornim pristupom preispitujemo sve naše temeljne proizvode, uključujući pretraživanje, pojašnjava Sundar Pichai, izvršni direktor Googlea i Alphabeta.

Chatbotu Bard bi u korist mogla ići brzina, vizualni identitet, kao i činjenica da Google posjeduje najveću internetsku bazu podataka na svijetu.

Ima bolju matematičko-logičku podlogu, programeri koji su ga koristili za kodiranje su dosta zadovoljni, najveća prednost mu je da može pregledavati informacije sa weba, rekao je Momčilović.

Da se uvjerimo u njegove sposobnosti, trebat će još malo vremena. Nijedna zemlja članica Europske unije nema pristup Bardu. Jasno, zbog istog problema zbog kojeg je CHATGPT zabranjen u Italiji. GDPR-a. Da se korištenje mora regulirati, svjesni su i svjetski državnici.

Tehnološke kompanije imaju odgovornost uvjeriti se u sigurnost svojih proizvoda prije nego što ih učine javnima, komentirao je Joe Biden.

Umjetna inteligencija ima potencijal transformirati svaki aspekt naših života. Svi to znamo, zaključio je Rishi Sunak.

Sve brže i brže. Tržišna utakmica je nemilosrdna, što i ne čudi, jer je u igri 300 milijardi dolara.