Bruxelles bi uskoro mogao snažno kazniti Google zbog načina na koji radi tražilica najpopularnije svjetskog pretraživača.

Očekuje se kako će dužnosnici EU u narednim tjednima objaviti da je tvrtka zloupotrebljavala svoju dominaciju na tržištu pretraživanja kako bi izgradila svoju uslugu Google Shopping, a ukupna kazna mogla bi biti veća od milijardu eura, piše Financial Times i dodaje kako su Europska komisija i Google odbili komentirati slučaj.

Veliki tehnološki suparnici i viši političari u Parizu i Berlinu dugo su poticali Margrethe Vestager, europsku povjerenicu za tržišno natjecanje, da se više potrudi u tom slučaju. No, odluka bi mogla doprinijeti transatlantskim napetostima koji su izbili prošlog ljeta kada je Apple kažnjen s rekordnih 13 milijardi dolara.

Posljednje napetosti došle su nakon povlačenja Donalda Trumpa iz klimatskog sporazuma.

Ova bi kazna trebala srušiti rekord kad je riječ o zloupotrebi monopola. Ograničena je na maksimalnih 10% prihoda Alphabeta koji su prošle godine iznosili 90 milijardi dolara, a računa se tako da se uzme 30 posto Googleovih prihoda od kupovine koje se pomnože s brojem godina u kojima su zloupotrebljavali položaj.

Tvrtka će imati određeno vrijeme u kojem mora predložiti rješenje, a ako to ne učini mogla bi biti novčano kažnjena. Za svaki dan kašnjenja uzimali bi im 5 posto prosječnog dnevnog prometa.