Prostor, koji bi mogao držati 14 milijardi tona leda i pokrivati površinu dvije trećine njujorškog Manhattana, otkriven je od NASA-e na misiji mjerenja otapajućeg leda prenosi The Independent.

Znanstvenici su otkrili nekoliko uznemirujućih otkrića dok su istraživali ledenjake Thwaites jer su očekivali pukotine, ali ne u tolikoj mjeri. Čini se da je pukotina nastala u vrlo kratkom razdoblju od samo tri godine.

Razumijevanje brzine kojom se otapa led na Antarktici ključna je i za procjenu brzine kojom će se povećavati razina mora diljem svijeta, a sve to zbog klimatskih promjena.

Toplija morska voda zavlači se ispod površine leda što dodatno ubrzava topljenje leda. Sveukupna veličina otapujućeg dijela leda kojeg je NASA uočila gotovo je veličine Floride i zaslužna je za podizanje razine od 4%, najnoviji rezultati sugeriraju da je ta brojka i premala. Kada bi se sav led otopio, svjetski oceani podigli bi se za malo više od pola metra.

Zbog teškoće prodiranja i bilježenja ledenjaka NASA koristi penetrirajuće radare iz zrakoplova koji lete iznad mjesta za koje se sumnja da su ugroženi.

''Sumnjamo godinama da ledenjaci Thwaites nisu pričvršćeni na same temelje ispod'', govori Dr. Eric Rignot iz NASA-inog laboratorija za mlazni pogon i dodaje da ''zahvaljujući novim generacijama satelita, napokon možemo vidjeti detalje''.

Znanstvenici su također zabrinuti i za dio gdje se ledenjak spaja sa zemljanim površinama ispod.

Kako se led na vrhu otapa, on čini sveukupnu masu lakšom što znači da pluta na dijelu koji je bliži površini zbog čega gura granicu sa zemljanom površinom dalje pa time led dolazi u kontakt s toplom vodom. Rezultati istraživanja objavljeni su u dnevniku Science Advances.