Za zločin u Dusini još nitko nije odgovarao. Selo je crni primjer nesankcioniranog, još i danas uspješna etničkog čišćenja, zato što se ni više od dva desetljeća poslije u to selo nije vratio nijedan Hrvat.

Zločin nad Hrvatima u Dusini počinjen 26. siječnja 1993. godine prvi je masovni zločin Armije BiH nad Hrvatima u BiH i početak agresije Armije BiH protiv HVO-a u Središnjoj Bosni.

Tog dana su pripadnici 7. muslimanske brdske brigade ubili 10 muškaraca, devet Hrvata i jednog Srbina iz Zenice koji se sa ženom sklonio kod Hrvata u Dusinu. Hrvatske kuće u selu su u potpunosti opljačkane, uništene i spaljene, prenosi Jabuka.tv.

Uz povike “Allahu ekber” pripadnici El Mudžahida i 7. muslimanske brigade Armije RBiH zarobili su pripadnike HVO-a i 40 civila.

Ubijeni su: Draženko Kegelj, Mladen Kegelj, Niko Kegelj, Stipo Kegelj, Vinko Kegelj, Pero Ljubičić, Augustin Radoš, Franjo Rajić, Zvonko Rajić i Vojo Stanišić.

Akcijom je zapovijedao Šerif Patković. Za zločin u Dusini još nitko nije odgovarao. Selo je crni primjer nesankcioniranog, još i danas uspješna etničkog čišćenja, zato što se ni više od dva desetljeća poslije u to selo nije vratio nijedan Hrvat.

Tog istog jutra, 26. siječnja 1993. napadnute su linije HVO-a u Kiseljaku prema Kaćunima kod Busovače, Vitezu, Novom Travniku i Uskoplju.

Teroristički napad radikalnih islamista na New York 11. rujna 2001. svjetski je poznat događaj. Otkriveno je da su neki od tih džihadista bili i u Dusini. Međunarodna zajednica, politički i medijski moćnici to su prešutjeli, a bošnjačko vodstvo nisu nikad pritisnuli zbog toga.