Na današnji dan prije dvije godine Ante Gotovina i Mladen Markač izišli su iz haškog pritvora.

Žalbeno vijeće Haškog suda odbacilo je prvostupanjske presude od 24 i 16 godina kazne i, uz tvrdnju da nije postojao udruženi zločinački pothvat, oslobodilo hrvatske generale.

Gotovina i Markač pušteni su na slobodu i Vladinim su se zrakoplovom vratili u Hrvatsku, gdje ih je na glavnom zagrebačkom trgu dočekalo mnoštvo građana.

Domovinski rat završio je s Olujom, ali danas je ovo pravna Oluja. Naš Domovinski rat je čist, on je temelj na kojem gradimo budućnost, ona pripada nama, poručio je prije dvije godine Ante Gotovina i dodao koliko je sretan što vidi suborce od kojih su neki sada i sijedi.

Moj ponos je bio srušen optužnicom da sam član zločinačkog pothvata. Jako me pogodila optužnica, mislio sam da ću umrijeti ako se takva presuda donese, kazao je general Markač. Usto je rekao kako je sretan što će naša i generacije poslije nas moći govoriti kako Hrvatska nema nikakvu mrlju, gradimo budućnost bez ikakve mrlje na svojoj povijesnoj karti.

Kako Tužiteljstvo nije podnijelo zahtjev za reviziju postupka, oslobađajuća je presuda postala pravomoćna prije godinu dana, simbolički 18. studenog - na Dan sjećana na vukovarsku tragediju.

HRT.hr