Na današnji dan 11. srpnja 1998. nogometna reprezentacija Hrvatske pobijedila je u borbi za treće mjesto na SP u Francuskoj reprezentaciju Nizozemske 2:1 i tako osvojila brončanu medalju čiji se sjaj je do današnjih dana jednako blistav.

Hrvatska je 1998. debitirala na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj i odmah stigla do trećeg mjesta. Vatreni su predvođeni izbornikom Miroslavom Blaževićem prošli skupinu H u kojoj su igrali s Jamajkom, Japanom i Argentinom.

Nakon toga, svladali su Rumunjsku i Njemačku, da bi u polufinalu izgubili od domaćina Francuza. U utakmici za treće mjesto igrali su protiv Nizozemske.

Vođa napada hrvatske reprezentacije Davor Šuker bio je najbolji strijelac turnira sa šest pogodaka.
 

Hrvatska je kao debitant na Svjetskom prvenstvu stigla do trećeg mjesta. Prvu je utakmicu u Francuskoj odigrala protiv Jamajke, a u 'zlatnoj knjizi' hrvatskog nogometa ostati će zapisano da je prvi pogodak na SP za samostalnu nogometnu Hrvatsku postigao Mario Stanić. Hrvatska je slavila sa 3:1, a strijelci su još bili Davor Šuker i Robert Prosinečki.

Nakon Jamajke Hrvatska je po velikoj vrućini svladala Japan pogotkom Davora Šukera 1:0. Uslijedio je poraz protiv Argentine (0:1) u skupini, ali je prolazak u drugi krug bio već osiguran.

U osmini finala Hrvatsku je čekala vrlo jaka Rumunjska, a ostaje u pamćenju Šukerov pobjednički gol iz jedanaesterca nakon ponovljenog izvođenja.

Četvrtfinale je bila utakmica za povijesno pamćenje gdje je mala Hrvatska razbila veliku Njemačku 3:0!

Nijemce je načeo Jarni sjajnim pogotkom ljevicom sa 25 metara, a dovršili 'slavonski biseri' Vlaović i Šuker. Bila je to slatka osveta za nepravedan poraz od Nijemaca dvije godine ranije u četvrtfinalu Europskog prvenstva.

U velikom polufinalu protiv domaćina Francuza, Hrvatska je bila više nego ravnopravna, pa je tako nakon sjajnog proigravanja Asanovića povela preko Šukera. Međutim, brzi pogodak Liliana Thurama doveo je utakmicu ponovno u 'egal', a Thuram je nešto kasnije postigao i drugi pogodak. To su mu bili jedini pogoci za francusku reprezentaciju uopće.

Nakon poraza od Francuza u Hrvatskoj je zavladala velika tuga i šutnja, a pobjeda protiv Nizozemaca na današnji dan vratila je osmijehe na lica Hrvata koji se svaki puta ponovno vrate kada se sjete slavnih "Vatrenih 98".

Davor Šuker i Robert Prosinečki na današnji dan zapečatili su sudbinu tada vrlo jake Nizozemske sa zvijezdama kao: Davids, Bergkamp, Seedorf, Kluivert, van der Saar, Stam i drugi. Njih dvojica su svojim pogodcima donijeli 'ponosu Hrvata' nikad zaboravljeno treće mjesto.

Na kraju su Francuzi osvojili naslov, svladavši u finalu indisponirani Brazil 3:0, uz briljantnu igru Zidanea.