Tvrtka za obradu podatka carVertical objavila je godišnje izvješće sa statističkim podacima za automobilsku zajednicu.

Najčešće oštećeni autombili

Biti vozač BMW-a u istočnoj Europi nije baš laskava titula. Gotovo da se podrazumijeva da ovi vozači prave štetu na cesti. Ako pogledamo podatke do kojih je došao carVertical, nisu u krivu oni koji misle ovako.

Vozila marke BMW najčešći su sudionici prometnih nesreća, a ovo vozilo i na vrhu je liste automobila s oštećenjima. Čak 47,77 posto BMW-a na tržištu je oštećeno. Sva izvješća o štetama nastalim u prometu u prošloj godini dosezala su cifru veću od 3,2 milijarde eura.

Ovaj automobil se najčešće krade

Vlasnici Škoda trebali bi dobro brinuti o svojim automobilima. Vjerojatnost krađe Škode Octavije je 3,75 puta veća od krađe BMW-a serije 3.

Od 672 krađe vozila koje su ušle u statistiku za prošlu godinu čak 38 puta u pitanju je bila Škoda Octavia.

Lopovi će i dalje nastaviti krasti, a sumnjivi preprodavači nuditi ukradene automobile. Najbolji način da se zaštitite od takvog oblika prevare jest provjera povijesti automobila.

Omiljeni automobili

Prema podacima iz izvješća, BMW, Volkswagen i Audi su najpopularniji proizvođači automobila. Ove tri marke zajedno čine 13 posto svih automobila provjerenih putem platforme.

BMW serije 3 favorit je među kupcima, a na njega se odnosi oko 5 posto svih carVerticalovih izvješća.

VW Passat i Audi A4 slijede ga u stopu, dok se modeli drugih proizvođača pojavljuju tek pri kraju liste prvih 15.

Drugi popularni modeli automobila na ovoj listi su BMW serije 5, VW Golf, Audi A6, Škoda Octavia, Mercedes-Benz E klase, Opel Astra, Mercedes-Benz C klase, Ford Focus, Audi A3, BMW X5, Škoda Superb i BMW serije 1.