Nogometni portal Goal često izdvaja neke od najpopularnijih svjetskih nogometaša pa ih svojim čitateljima predstavlja kroz činjenice koje su im možda manje poznate. Na red je došao kapetan hrvatske reprezentacije i veznjak Real Madrida Luka Modrić. Predstavljen je kroz 13 činjenica.

U nizanju osnovnih podataka navodi se da je rođen 1985. u Zadru te da je igrao za Dinamo i Tottenham, a onda preselio u Real Madrid. Ističu se njegove kvalitete, pregled igre, tehnička potkovanost, radna etika i dodaje se da je bio ključni igrač Realovih uspjeha u posljednjim godinama. "Njegove izvedbe donijele su mu mnoštvo nagrada, uključujući i Ballon d'Or  2018.", piše Goal i ističe njegovu poniznost i predanost obitelji i domovini.

Odrastao u Modrićima

"Kad je zvijezdi Hrvatske i Reala bilo šest godina, čitav svijet mu je poljuljan nakon što su srpski militanti ubili njegovog djeda... Srpska milicija terorizirala je hrvatske obitelji koje nisu napustile kraj. Luku Modrića starijeg, koji je vodio svoju stoku napuštenom ulicom, okružila je banda Srba. Bio je jedan od onih koji su stradali u unakrsnoj vatri", piše Goal, napominjući da se to dogodilo u selu Modrići 1991.

Odrastao je kao izbjeglica

Modrić je nakon te tragedije spas pronašao u hotelu u Zadru. "Mali Luka i njegova sestra Jasmina morali su se svakodnevno nositi sa zvukom granata i pucnjeva, ali i izbjegavati mine koje su mogle biti zakopane na svakom kutu. Struje i vode nije bilo... To nije spriječilo dečka da napucava malu, ispuhanu loptu po parkiralištu motela dok je sanjao o tome da jednog dana izađe iz ratne svakodnevice."

Krsni je kum sinu Matea Kovačića

Ivan je kršten kad mu je bilo devet mjeseci. Modrić je bio kum.

Rekorder je po broju nagrada za hrvatskog nogometaša godine

Između 2007. i 2022. primio je nagradu rekordnih 11 puta.

Prvi koji je zaigrao na oba SP-a i oba Eura u tri dekade

Modrić je prvi igrač koji je zaigrao na oba europska prvenstva i oba svjetska u tri dekade. Nastupio je na EP-ima 2008., 2012., 2016. i 2020., a na SP-ima 2006., 2014., 2018. i 2022.

Prvi koji je prekinuo duopol Messija i Ronalda

Osvajanjem Zlatne lopte 2018. postao je prvi igrač od 2008. koji je osvojio tu nagradu umjesto Lionela Messija ili Cristiana Ronalda.

Odigrao najviše minuta na SP-u 2018.

Modrić je odigrao sve utakmice hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, gdje je Hrvatska osvojila srebro. Ukupno je odigrao 694 minute, najviše od svih nogometaša.

Mogao je u Barcelonu 2008.?

"Barcelona se 2008. interesirala za njega, a u intervjuu za Mundo Deportivo rekao je da bi volio igrati za taj klub. Ipak, otišao je u Tottenham, Barcelona se ohladila, 2012. potpisao je za Real i ostalo je, kako se kaže, povijest."

Najgori novi igrač u Španjolskoj 2012.

U Marcinoj anketi 2012. bio je proglašen najgorim novim igračem u španjolskom prvenstvu. Dobio je 32.2 posto glasova.

Idol mu je Ronaldo
Brazilski majstor je idol Luke Modrića. Na štitnicima je nosio njegovu sliku za vrijeme igranja u Bosni i Hercegovini.

Broj 14 u Tottenhamu nosio u čast Cruijffa

Potvrdio je to sam u jednom kasnijem razgovoru. Rekao je da se za taj broj odlučio jer je desetka bila zauzeta te u Cruijffovu čast.

Zidane je prognozirao da će osvojiti Ballon d'Or

"Kad je Zidane došao u Real, pozvao me u svoj ured nakon treninga i rekao mi kako me vidi i što od mene očekuje. Rekao mi je da sam mu važan i da u meni vidi igrača koji će osvojiti Zlatnu loptu. Kad vam to kaže netko poput Zidanea, to vam podigne samopouzdanje", izjavio je Modrić.

Autobiografija

Izdana je 2019. U njoj su opisani Modrićev nogometni razvoj i odrastanje u ratnim vremenima, a navode se i ostale ključne teme, poput obitelji i prijatelja.