Omiljeni mail servis postat će brži i pregledniji. Google uskoro planira u cijelosti integrirati AMP u popularni servis za elektroničku poštu, dajući korisnicima Gmaila elegantniji pregled, kao i nekoliko vrlo korisnih noviteta. Googleov produkt menadžer za Gmail Aakash Sahney u ponedjeljak je potvrdio da popularni klijent za email uskoro dobiva AMP, odnosno Accelerated Mobile Pages. To znači da će Gmail klijent biti brži, učinkovitiji i interaktivniji. Jedna od njih je mogućnost pregleda web sadržaja direktno iz klijenta, odnosno bez ulaska u web-preglednik.

"AMP projekt započeli smo kako bismo pomogli izdavačima, no njegove mogućnosti su s vremenom dosegle puno dalje - on je danas jedan od najboljih načina za izradu bogatih web sadržaja", kaže Sahney te nastavlja: "S ovim smo dobili priliku modernizirati jedno od najpopularnijih mjesta na kojima ljudi provode svoje vrijeme - a to je klijent za email."

Što je to AMP?

AMP je framework s otvorenim kodom stvoren za izradu bogatijeg web iskustva. On sadži tri osnovne komponente: HTML web kod sa ugrađenim "ograničenjima" koja omogućuju brzinu i pouzdanost, knjižnicu JavaSctipte koja AMP stranice prikazuje jako brzo te posvećeni Google Cache za pohranu tih web sadržaja. Tehnički gledano, ova platforma nosi ime AMP za email i Google ju nudi u sklopu novog Gmail Developer Previewa. Ovo bi trebalo potaknuti developere koji traže bogatiju interakciju u emailu od dosadnih statičnih linkova i slika. Prve kompanije koje su prihvatile AMP su Pinterest, Booking.com i Doodle.

Polagana integracija

Web sadržaji temeljeni na AMP-arhitekturi počeli su se pojavljivati u rezultatima Google pretrage kao 'Top Priče' u veljači 2016. s time da su u cijelosti integrirane u uobičajene rezultate tek u rujnu. Oko 900.000 web domena izdalo je preko 2 milijarde AMP stranica do sviblnja 2017. Neke od njih vjerojatno i znate: Twitter je, primjera radi, AMP-sadržaj plasirao na Androidu i iOS-u.

Brže, bolje, dostupnije

Što se same pretrage tiče, Google tvrdi da se AMP-web stranice učitavaju kraće od jedne sekunde i koriste deset puta manje podataka od stranice koja ne koristi AMP tehnologiju. Dobar primjer AMP-stranice je Gizmodo koji sav sadržaj izbacuje u AMP-u te potvrđuje da se nakon 'nadogradnje' učitava tri puta brže te može podnjeti puno veći protok posjetitelja, piše Tportal.