Nije uvijek lako biti kriminalac, pogotovo ne uspješan. Pojedini lopovi policiji uveliko olakšavaju posao svojim nepromišljenim ponašanjem, dok drugi, jednostavno, ponekad nemaju sreće.

U primjerima koji slijede predstavit ćemo samo neke od njih, koji su se u posljednje vrijeme “proslavili” svojom glupošću.

S drogom kroz crveno

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, apsolutni prvak gluposti definitivno je trapavi lopov u pokušaju, koji je ostao zarobljen u garaži u Sarajevu nakon neuspjelog pokušaja krađe, piše faktor.ba.

Ovaj slučaj dogodio se u listopadu prošle godine u Tešanjskoj ulici. Tada je tridesetogodišnji Š.E. ušao u garažu kuće u ovoj ulici, sam je sebe zaključao unutar garaže, a potom počeo dozivati pomoć. Njegova suučesnica M.E. za to vrijeme ga je čekala u automobilu Fiat Tipo, čiji su ključevi ostali u džepu njenog suučesnika.

Vlasnici garaže, nakon što su čuli zapomaganje lopova, pozvali su policiju, koja je privela nesretnog lopova i njegovu suučesnicu.

Zanimljiv je i nedavni slučaj zaboravnog lopova iz Prijedora, koji je u kući koju je pljačkao ostavio automatsku pušku, mačetu i fantomku. Pedesetdvogodišnji V.P. u prosincu prošle godine zatečen je u pljački u kući u vlasništvu K.P. iz Prijedora. Vlasnik kuće tek je nedavno našao predmete koje je lopov zaboravio iza sebe i sve prijavio policiji, a V.P. je, osim krađe, sad „zaradio“ i kaznenu prijavu zbog nedozvoljenog prometa oružjem i eksplozivnim materijama. Da glupost nije rezervirana samo za bh. kriminalce dokazuje i veliki broj gafova „genijalaca“ iz susjedstva.

Tako je crnogorski državljanin Nikola P. (21) uhićen prošle godine u Prijepolju, kada je, nakon divljačke vožnje, prošao na crveno svjetlo. To možda i ne bi bilo tako strašno da policija, nakon što ga je zaustavila, u njegovoj škodi nije pronašla deset i pol kilograma marihuane! Ovaj krijumčar droge, slučajno otkriven i to zbog nepropisne vožnje, uhvaćen je na magistralnoj cesti Prijepolje – Nova Varoš.

Susjedna Srbija prava je riznica „bisera“ među kriminalcima i kad je ova kategorija u pitanju definitivno prednjači u regiji. Svjedoči tome i slučaj dvojice lopova iz okoline Niške Banje, koji su uhićeni samo pet minuta nakon pljačke mjenjačnice „Groš plus“.

“Najbolji u svemiru”

Dejan C. (27) i Ivica V. (30) uhićeni su 7. svibnjanakon pljačke, koja je tekla sve osim glatko.

Naime, odmah po ulasku u mjenjačnicu, Dejan se sapleo i pao, nakon čega je puzeći došao do pulta gdje je bila radnica, dok je Ivica držao na nišanu plastičnog pištolja. S mjesta pljačke pobjegli su „stojadinom“ koji je Dejan posudio od punca, nakon čega su stali pokraj rijeke da se priberu od šoka. Kad su krenuli dalje, policija ih je uhitila. Ispostavilo se da su obojica „pljačkaša“ odranije poznata policiji. Dejan je imao prekršajnu prijavu, jer su mu policajci jednom u autu našli aluminijsku šipku, dok su Ivicu susjedi prijavile da “provaljuje” u rođakov stan kroz prozor. Ispostavilo se da nije bilo struje, pa je krenuo da posudi osigurač.

Nedavno je u Beogradu uhićen M.N. (39), koji je postao poznat nakon smiješne pljačke čija je snimka “zapalila” internet. Naime, policija je zajedno s apelom medijima ustupila videosnimku na kojem se vidi pljačkaš koji se do zlatare ulicom kretao bez maske, ali sa bijelim, kirurškim rukavicama.

Zatim ulazi u zlataru, zatvara vrata za sobom i tek tada stavlja fantomku na glavu.

Srbijanska policija sumnja da je on počinio više razbojništava, pa je uputila apel oštećenim građanima koji ga prepoznaju da se jave.
Sličan slučaj dogodio se u travnju u zagrebačkom restoranu Mundoaka, koji je na svojoj Facebook stranici objavio snimku, kako kažu, “najglupljeg kradljivca bicikala u svemiru”.

Ovaj muškarac je, naime, u večernjim satima ušao u haustor Mundoaka restorana u Petrinjskoj ulici u Zagrebu i ukrao bicikl jednog od zaposlenika. Prije toga je gotovo minutu “pozirao” ispred kamere videonadzora.

“Željeli bismo mu pomoći, ne samo da postane najpoznatiji kradljivac bicikala u Hrvatskoj, već u cijelom svemiru“, „Molimo Vas da podijelite ovaj video i pomognete mu da postane globalno poznat. Besplatna večera za dvoje za informaciju koja vodi do imena tog kretena“,

“Mali savjet za ovog uskoro poznatog kriminalca: Stavi kapuljaču prije nego nešto ukradeš, a ne poslije, glupane!”, neki su od statusa objavljenih na Facebook profilu ovog restorana.

Gluhi pljačkaš banke

U kolovozu 1995. Klaus Schmit je ušetao u jednu od banaka u Berlinu s namjerom da je opljačka. Sve je uradio kako treba – navukao je masku i ponio pištolj. Prišao je jednom od šaltera i vičući zatražio novac. I dok su mu službenici punili vreće novčanicama, neki od njih shvatili su da se pljačkaš ponaša nekako neobično.

– Da napunimo i ovu vreću? – uplašeno je upitao jedan od radnika banke pljačkaša.

– Nego šta nego je ovo pravi pištolj, a šta si ti mislio – bahato mu je odgovorio pljačkaš.

Nakon nekoliko sekundi zbunjenosti, službenici su shvatili da je pljačkaš zapravo gluh.

Bez panike su upalili alarm i sačekali policiju koja je s leđa prišla pljačkašu i uhvatila ga bez otpora. Da cijela situacija bude još bizarnija, Schmit je kasnije tužio banku zbog “zloupotrebe njegovog nedostatka”.

“Zakazalo” im magare

Banda kriminalaca iz Kolumbije je 2013. željela samo da se napije i najede nakon napornog tjedna. U tome ne bi bilo ništa loše, da u to nisu uključili krađu, točnije dvije krađe. Trojica neimenovanih lopova prvo su ukrali desetogodišnjeg magarca, koji im je trebao poslužiti kao prijevozno sredstvo za bijeg i transport ukradenog alkohola. S njim su došli do samoposluge i tamo opustošili police s rumom i hranom. Pokradene stvari iznijeli su napolje i stavili ih na magarca. Ali on je u tom trenutku odlučio da ne surađuje, pa su pljačkaši postali sve nervozniji, a s time i magarac. On je počeo da njače toliko glasno da je privukao pažnju nekoliko policajaca.

Ulogirao se na Facebook

Prema mnogim mišljenjima, muškarac iz Minnesote (SAD) zaslužio je “titulu” najglupljeg kriminalca na svijetu. Nicholas Wig je sve lijepo smislio, ali mu je realizacija bila loša, bolje rečeno očajna. Ovaj 26-godišnjak je upao u kuću žrtve, uzeo novac, kreditne kartice i ručni sat, a potom je na računalu vlasnika provjerio svoj Facebook profil. Možda bi čak i to prošlo neopaženo da svoj Facebook profil nije ostavio otvoren?! Vlasnik kuće James Wood iz Minneapolisa ispričao je da je vidio da su mu stvari ispreturane i uspaničio se, da bi potom primijetio neobičnu stvar na svom računalu. Wood je tada, na otvoreni profil razbojnika napisao rečenicu “Čuvajte se ovog čovjeka – on je lopov”. Da sve bude još luđe, lopov je ostavio i svoj broj na Facebooku. Žrtva je pozvala policiju i Wig je uhićen.