Glavno vijeće Hrvatskoga narodnoga sabora održalo je danas u Mostaru 22. jednicu na kojoj se, uz ostalo, diskutiralo o pripremnim aktivnostima za održavanje zasjedanja Hrvatskoga narodnoga sabora BiH. Usvojene su i smjernice i prijedlozi dokumenata koji će biti dostavljeni Predsjedmištvu HNS-a koje će dati konačnu ocjenu prijedloga za samo zasjedanje Sabora, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Glavno vijeće je raspravljalo i o novim prinosima i dopunama već ranije usvojenog nacrta dokumenta kojim se planiraju predložiti i drugima neophodne reforme u BiH.

Dokument ima radni naslov “Reforme kao uvjet napretka i stabilizacije BiH”. Prvotno je bio zamišljen kao dokument kojemu je cilj potaknuti gospodarsko-socijalne reforme, ali će biti proširen s više složenih pitanja kao što je reforma školstva, pitanja prostornog uređenja, građenja . Ubrzo nakon što Predsjedništvo prihvati taj dokument, on će biti prezentiran javnosti, a planira se organizacija i posebne konferencije, priopćeno je.

Glavno vijeće HNS-a ocijenilo je i kako su posljednji hrvatski predsjednički izbori BiH održani gotovo u nenormalnim uvjetima zbog malog broja biračkih mjesta zbog čega nije veliki broj ni pokušao ostvariti svoje biračko pravo svjestan udaljenosti biračkih mjesta i velikog broja birača koji dolaze na jedno biračko mjesto..
Glavno vijeće će inicirati nove modele glasovanja za državljane Hrvatske u inozemstvu do sljedećih izbora, kako bi hrvatski državljani u BiH i širom svijeta mogli lakše ostvariti svoje pravo. /HMS/