Hrvatski carinici na terenu se susreću sa svim i svačim. Krivotvori se sve: od rakije travarice preko duhana pa do parfema. I dok se dio robe uništava pod posebnim uvjetima, dio se prodaje na javnoj dražbi, piše portal Vijesti.hr. U državni proračun RH tako je prošle godine uplaćeno nešto više od pet milijuna kuna, a u skladištu carinske policije doslovno nema čega nema.

Carinski službenik Robert Kučinac objasnio je da se krivotvorena rakija napravila miješanjem alkohola u miješalicama koje je pokazao. Govori da su se koristile različite kemikalije dok se boce zatvaraju priručnom bušilicom. “Vi ste dobili proizvod, a da niste znali što zapravo pijete”, kazao je.

Budući da se krivotvori sve, može se tu naći i lažnih naočala, igračaka pa i kozmetičkih proizvoda, poput primjerice parfema. Da stvar bude gora, vrlo su upitni sastojci krivotvorenih proizvoda. Tako je urin jedan od glavnih sastojaka u lažnim parfemima.

“Najbolji pokazatelj vam je ova cjevčica unutra. Znači, kod originalnih proizvoda ta cjevčica dolazi točno do dolje, ne savija se. Kada imate neku patvorinu, onda oni nemaju vremena, imaju samo jednu veličinu i samo ubacuju unutra. Unutra je jedan od glavnih sastojaka urin, a na koji način dolaze do toga…”, kaže Kučinac.