Nakon razgovora s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović o aktualnoj političkoj situaciji, nezavisni zastupnik Željko Glasnović izjavio je kako njegova potpora Plenkovićevoj vladi ovisi o rješavanju statusa pripadnika HVO-a.

Željko Glasnović, koji je u Hrvatski sabor ušao kroz jedanaestu izbornu jedinicu, ponajprije zahvaljujući glasovima bh. Hrvata, izjavio je nakon sastanka s predsjednicom Grabar Kitarović kako je on "kolateralna žrtva ove složene situacije", dodavši kako su pregovori u tijeku.

Glasnović je najavio kako će odluku donijeti kada bude imao sve potrebne informacije, rekavši da će potporu Vladi uvjetovati rješavanjem statusa pripadnika HVO-a te omogućavanjem većeg utjecaja hrvatske dijaspore, javila je Hina.

Vladimir Bilek u ime Kluba nacionalnih manjina istaknuo je da ne podržavaju održavanje izvanrednih parlamentarnih izbora jer je Hrvatskoj potrebna stabilna Vlada kako se ne bi produbljivali postojeći problemi, usporile investicije i povlačenje novca iz europskih fondova.

Milorad Pupovac (SDSS) rekao je kako je Hrvatskoj potrebna demokratski usmjerena većina i da oni tome nastoje pridonijeti.

Dodao je kako više od dvije trećine saborskih zastupnika ne želi nove izbore, jer ne bi ništa bitno promijenili, a izgubili bi se vrijeme i novci.

Ocijenio je i da su ključna pitanja hoće li Agrokor kolabirati, hoće li druge kompanije krenuti tim putem tako što su prekinuli proizvodnju, hoće li pasti interes investitora za Hrvatsku, a njemu se, kaže, "'postavlja pitanje hoće li sa Udbom ili Hudbom", navodi Hina.

Predsjednica Republike Hrvatske, na temelju Ustava RH, u petak ujutro započela je održavanje niza razgovore o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj s čelnicima političkih stranaka i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora.

Jučerašnji pokušaj opoziva ministra financija Zdravka Marića u Hrvatskom saboru nije uspio, no rezultat glasovanja bio je 75 za, 75 protiv, pa se postavlja pitanje ima li vladajući HDZ, nakon što je raskinuo suradnju s dojučerašnjim partnerima u vlasti Mostom, većinu u hrvatskom parlamentu.