Udruga Hrvatska zvona organizirala je još jednu u nizu javnih tribina, ovoga puta u Livnu. O temi „Jedinstvo ili zajedništvo, demokracija ili jednoumlje“ govorili su general Željko Glasnović, zastupnik u Hrvatskom saboru, Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke i Krešimir Tabak u ime udruge Hrvatska zvona.

Pred prepunom dvoranom nazočnima se obratio Krešimir Tabak te istaknuo: „Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu ugroženi nego zgaženi – iz tri smjera. Iz smjera međunarodne zajednice, iz smjera bošnjačke politike i naših vlastitih političkih predstavnika.“ Dodao je da od brojnih segmenata u kojima Bošnjaci dominiraju dva su kapitalna: mogućnost da nam drugi biraju predstavnike vlasti i da se optuženima za ratne zločine sudi po dva različita zakona. Ukazao je na to kako Hrvati u protekle četiri godine imaju najviše legalnih i legitimnih predstavnika, a doživjeli su neviđeno razočarenje jer je vladajuća stranka pokazala da ne radi u korist onih koji su ih birali nego na njihovu štetu.

„Umjesto da smo u prošle četiri godine doživjeli ekonomski, gospodarski, društveni i politički korak naprijed, mi smo doživjeli nekoliko koraka nazad. Ako nastavimo ovim putem, nama Hrvatima su dani odbrojeni. Situacija nije lagana, ali Hrvatska zvona skupa sa Hrvatskom republikanskom strankom su se odlučila društvo učiniti boljim. Nismo ovdje došli samo da kažemo svoju priču nego da čujemo vašu. Da vaša priča postane naša politika. Pozivam vas da se priključite Hrvatskim zvonima i budete kreatori jedne pozitivne i domoljubne priče“, zaključio je Tabak.

Slaven Raguž u svom izlaganju istaknuo je kako je naša greška u tome što smo napravili lustraciju, ali obrnutu.

„Mi smo lustrirali domoljube, a na vodeće pozicije stavili one koji su u inozemstvu čekali tko će pobijediti kako bi mu se pridružili. U listopadu su izbori koji su jedini način na koji se može mijenjati društvo. Ali ne zamijeniti ljude, a da se radi sve isto po koruptivno-kriminalnim načinu. Rješenje je mijenjati model društveno moralnih vrijednosti. Nije problem smijeniti njih nego njihov model djelovanja. U listopadu glasujte po svojoj savjesti,“ pozvao je Raguž.

General Željko Glasnović istaknuo je da mu je čast govoriti u Livnu pred tolikim brojem ljudi te je kazao kako prioritet hrvatske države moraju biti Hrvati u Bosni i Hercegovini, priopćeno je.

„Moramo stati na kraj političkom inženjeringu, jeste ikad vidjeli Željka Komšića u Livnu?“, zapitao je te dodao da smatra da se svaki kršćanin mora uključiti u društveni i politički život svoje zajednice te da je najveći grijeh današnjice upravo apatija.