Dva glavna američka generala su na svjedočenju u Kongresu rekli da su preporučili zadržavanje snaga od 2.500 vojnika u Afganistanu, prije potpunog povlačenja SAD -a u augustu.

Svjedočenje generala Marka Milleyja i generala Franka McKenziea u utorak u Kongresu kontradiktorno je s predsjednikom Joeom Bidenom, koji je rekao da se ne sjeća takvih savjeta, navodi BBC.

Talibani su preuzeli vlast u augustu, nakon što su brzo napredovali kroz zemlju.

General Milley rekao je da su Sjedinjene Države iznenađene brzinom raspada afganistanske vlade.

Dvojicu američkih generala ispitao je u utorak Odbor za oružane snage Senata zajedno s ministrom obrane Lloydom Austinom.

Do ročišta dolazi nekoliko tjedana nakon kaotičnog povlačenja na aerodromu u Kabulu dok su strane sile pokušavale vratiti svoje građane kući, a tisuće očajnih Afganistanaca molilo ih je za spas.

U samoubilačkom napadu tijekom operacije povlačenja poginule su 182 osobe. Trinaest Amerikanaca i najmanje 169 Afganistanaca ubijeno je 26. kolovoza na ulazu u aerodrom.

General McKenzie, koji je na čelu Centralne komande SAD -a nadzirao je povlačenje iz Afganistana, rekao je na jučerašnjem saslušanju kako je preporučio zadržavanje 2.500 vojnika u Afganistanu.

Čini se da je to u suprotnosti s tvrdnjom predsjednika Joea Bidena novinaru ABC -a 19. kolovoza da se ne sjeća da mu je netko dao takav savjet.

General Milley rekao je da se složio s preporukom, ali na pitanje republikanca s Aljaske Dana Sullivana jesu li komentari gospodina Bidena "lažna izjava", odbio je dati direktan odgovor.

Kasnije je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki komentirala ovo pitanje.

"Predsjednik cijeni iskrene savjete združenih načelnika i vojske. To ne znači da se uvijek slaže s tim'', dodala je.

Rekla je da, ako bi vojnici ostali u Afganistanu nakon kolovoza, SAD sada bio u ratu s talibanima.