Umirovljenog generala JNA Borislava Đukića splitski je Županijski sud osudio na devet godina zatvora.

Đukić je osuđen zbog ratnog zločina, odnosno zato što je kao zapovjednik tzv. 221 motorizirane brigade 9. kninskog korpusa JNA i svih pograničnih jedinica milicije vojske tzv. SAO Krajine, od druge polovice rujna 1991. do 28. siječnja 1993., proveo naredbu nadređenih Ratka Mladića i Mile Novakovića te izdao zapovijed o rušenju brane Peruća s 30 tona eksploziva.

Ugrozio živote 50 tisuća ljudi

Time je ugrozio živote 50 tisuća ljudi koji žive nizvodno od Cetine na kojoj se nalazila brana.

Đukić je rušenjem brane prouzročio direktnu štetu od 90 milijuna kuna, dok je na sanaciju potrošeno još 10 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Iako oštećena, brana je izdržala zahvaljujući naporima djelatnika HEP-a koji su nasipanjem spriječili nastajanje udarnog vala vode i poplavu koja bi značila katastrofu za stanovnike tog kraja.

Borislav Đukić, umirovljeni general-major, uhićen je u Crnoj Gori kada se spremao ukrcati na let za Beograd temeljem hrvatske tjeralice. Protiv njega je u međuvremenu podignuta još jedna optužnica, također zbog ratnog zločina nad civilima. Splitsko tužiteljstvo ga tereti da je kao zapovjedni kadar uz još četiri pukovnika i jednog potpukovnika JNA, od kolovoza 1991. do Oluje izdavao naredbe topništvu i pješaštvu za napade na civilna naselja na šibenskom području.