''Nisam nikada bio političar niti sam to želio biti. Na ovo me natjerala muka i nevolja. A savjest mi je rekla da moram podržati inicijativu da se izjednače prava pripadnika HV-a i HVO-a'', rekao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne nezavisni kandidat na listi Hrvatskog bila u XI. izbornoj jedinici general Ivan Tolj.

''Pomozite nam da vam pomognemo'', apelirao je.

Kazao je kako je to problem koji vapi u nebo punih 25 godina te je naglasio kako ima jedna postrojba od deset tisuća razvojačenih vojnika HVO-a i 66. pukovnija od 2.333 pripadnika na kojoj nositelj liste Hrvatskog bila Ljubo Ćesić Rojs i inzistira.
 


Obećavalo se svašta

''Odlučio sam poduprijeti borbu da se ostvare ta prava. Oni su toliko zaslužni da se Oluja ne bi mogla izvesti bez njih. Nadčovječnim naporima su stvorili uvjete da mi 1995. riješimo pitanje hrvatske slobode. Sve političke garniture su problem HVO-a stavljale po strani. Obećavalo se svašta, a malo se toga ispunilo'', kazao je general Tolj i dodao kako će ako dobiju izbore oni kao generali i vojnici Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane to promijeniti.

Kazao je kako očekuju dva mandata u XI. izbornoj jedinici te da je treći na rubu. Naveo je da će pokušati uvesti elektronsko glasovanje te da će inzistirati na barem 15 mandata u Saboru za Hrvate iz iseljeništva i za Hrvate iz BiH iako kako je rekao u hrvatskoj politici nema sluha niti za tri mandata, niti za elektronsko glasovanje. ''Pet milijuna Hrvata živi izvan Hrvatske, tri mandata su malo. Pa Milorad Pupovac ima tri mandata u Hrvatskom saboru''.

Istaknuo je kako će učiniti sve da se Hrvati iz iseljeništva vrate u Hrvatsku. ''500 tisuća Hrvata je palo na Bleiburgu, a sada kada smo stvorili državu, ušli u EU i NATO događa nam se ekonomski Bleiburg.''

Naglasio je i kako je važno riješiti hrvatsko pitanje u BiH te smatra kako predsjednik RH dr. Franjo Tuđman ne bi potpisao Daytonski mirovni sporazum da je znao da se Washingtonski neće uvažiti i da će Hrvati biti izigrani.

''Nedopustiva presuda''

Rekao je kako je nedopustiva presuda vodstvu Herceg-Bosne u Haagu gdje se spominje udruženi zločinački pothvat (UZP) te da treba pokrenuti reviziju. ''Do sada se ništa nije dogodilo s revizijom, a obećavalo se. BiH ne bi ni opstala bez Hrvata.''

Kazao je kako Hrvatska kao članica NATO-a, EU-a i kao saveznica SAD-a može pomoći da se spriječi uzurpiranje hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH te da ako se nastavi s kršenjem Daytona treba revitalizirati Herceg-Bosnu. ''Za to sam da ako ne bude nikako išlo u BiH da se vratimo na postavke Herceg-Bosne. Morat ćemo to uraditi ili se pomiriti da smo sve izgubili.''

''Kada se 1994. godine Herceg-Bosna ugrađivala u Federaciju nisam se s tim pomirio i htio sam otići, ali mi je ministar Gojko Šušak rekao 'Ivane molim te nemoj, okolnosti su takve da mi to moramo napraviti'. Tada je pao dio moje duše, ali sam se pomirio s činjenicom da smo bili stisnuti“, kazao je general Tolj.

Komentirao je nedavnu izjavu prosvjednika u Sarajevu koji je rekao kako svi Hrvati u BiH mogu stati u dva željeznička vagona koju su prenijeli bošnjački mediji, a na koju nitko nije reagirao u političkom Sarajevu. ''Je li to hvala što ih je 500.000 do 600.000 tisuća u Hrvatskoj preživljavalo. Kuda bi ti vagoni s Hrvatima trebali krenuti prema novom Auschwitzu ili nekom koncentracijskom logoru'', pitao se general Tolj i dodao je kako je to glupost te da je takav narativ samo autogol bošnjačkoj politici.