Ruski oligarsi godinama su svoj nezakonito stečeni novac čuvali u inozemstvu, u lažnim tvrtkama kako bi ga se teško pronašlo, piše BBC. No brojne zemlje sada čine upravo to - traže ruski novac. Prema američkom think tanku Atlantic Council, Rusi imaju oko jedne milijarde dolara tzv. crnog novca skrivenog u stranim zemljama.

Izvješće za 2020. godinu procjenjuje da jednu četvrtinu tog iznosa kontroliraju ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovi bliski suradnici poznati kao oligarsi. "Kremlj taj novac može koristiti za špijunažu, terorizam, mito, političku manipulaciju, dezinformacije i mnoge druge podle svrhe", stoji u izvješću.

Drugi američki think tank National Endowment for Democracy, čija izvješća BBC prenosi, objavio je kako je Putin bliske suradnike potaknuo "na krađu iz državnih proračuna, iznuđivanje novca od privatnih poduzeća, pa čak i vođenje zapljene profitabilnih poduzeća". Na taj su način, navode, oligarsi došli do bogatstva od nekoliko desetaka milijardi dolara.

"Moskva na Medu"

Britanski medij podsjeća kako su ruski oporbeni čelnici Boris Nemcov i Vladimir Milov tvrdili da je između 2004. i 2007. godine 60 milijardi dolara Putinovim prijateljima prebačeno iz naftnog diva Gazproma. Pandora Papers, koje je objavio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, pak, napominje da su ljudi bliski Putinu postali vrlo bogati i mogli bi mu pomoći prenositi bogatstvo.

BBC, nadalje, piše kako je velik dio novca završio na Cipru, kamo je privučen povoljnim porezima. Otok je čak postao poznat kao Moskva na Medu. Prema Atlantic Councilu, 2013. godine onamo je otišlo 36 milijardi dolara ruskog novca.

Velik dio stigao je preko lažnih tvrtki korištenih za prikrivanje pravih vlasnika. Iste je godine Međunarodni monetarni fond uvjerio Cipar da zatvori desetke tisuća bankovnih računa koje drže lažne tvrtke.

Pranje novca

Česta su odredišta i Britanski Djevičanski otoci te Kajmanski otoci, u kojima su, prema Global Witnessu, 2018. godine ruski oligarsi imali otprilike 45.5 milijardi dolara. Transparency International, s druge strane, tvrdi kako se najmanje dvije milijarde dolara ruskih državljana povezanih s Kremljom ili optuženih za financijski kriminal nalazi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Usto, razmjeri ruskog pranja novca opisani su i u izvješću Projekta organiziranog kriminala i korupcije iz 2014. godine, u kojemu stoji kako je između 2011. i 2014. godine 19 ruskih banaka opralo 20.8 milijardi dolara za 5140 tvrtki u 96 zemalja.

"Oligarsi unajmljuju najbolje odvjetnike, bankare, lobiste..."
Dakle, uobičajeni način skrivanja novca jest preko lažnih tvrtki. "Oligarsi unajmljuju najbolje odvjetnike, revizore, bankare i lobiste kako bi imali pravna sredstva za prikrivanje i pranje svojeg novca", naveo je Atlantic Council. Godine 2016. Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara objavio je Panama Papers, čime je pokazano da je samo jedna tvrtka osnovala 2071 lažnu tvrtku za bogate Ruse.

Otkako je prije više od mjesec dana počela ruska invazija na Ukrajinu, brojne zemlje pokrenule su mjere kojima nastoje pronaći ruski novac. Među ostalim, nekolicina ih zamrzava imovinu ako se posumnja da je do stjecanja došlo kriminalnim putem, dok je, primjerice, Malta ukinula opciju zlatnih putovnica koja je oligarsima omogućavala kupnju državljanstva.