O prijemu 75 kadeta u MUP Hercegovačko-neretvanske županije ponovno se raspravljalo na posljednjoj sjednici Vlade HNŽ-a, objavio je Dnevni avaz navodeći kako javnost o ovom slučaju informacije dobiva na kapaljku.

Avaz piše kako je u petak, nakon 83. sjednice, otvoren nastavak 82., na kojem se baš raspravljalo o načinu prijema kadeta u čin policajac.

''Kao i prošli put, u vezi s tim ništa nije dogovoreno pa je zaključeno da koalicijski partneri pokušaju iznaći rješenje 'u užem krugu stranačkih predstavnika iz HDZ-a BiH i SDA koji koti-raju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u HNŽ'', navodi Dnevni avaz.

Prema informacijama Avazovog izvora iz Vlade HNŽ, ponovo se vodila žustra polemika zbog rješenja koje su predložili iz HDZ-a BiH da se privremeno suspendira član 3. Uredbe o činovima policijskih službenika HNŽ. Naime, članom 3. je propisano da će svako radno mjesto policijskog službenika biti u skladu s njegovim činom. Avaz tvrdi kako tom modalitetu u HDZ-u žele pribjeći zbog činjenice da su u MUP-u prilikom objavljivanja natječaja propustili zakonsku obvezu objavljivanja liste upražnjenih radnih mjesta.

S pravne strane, mjesta ima za 67 kadeta u činu policajac, dok je njih 75 okončalo policijsku obuku. Stoga, sada se na sve načine traži rješenje problema o prijemu za svih 75 kadeta budući da bi, kako tvrdi Avazov izvor iz Vlade, njih osam, koji bi, eventualno, otpali, komotno moglo tužiti i dobiti sudski spor protiv MUP-a i Vlade HNŽ.

S druge strane, suspenzijom famoznog člana 3. Vlada HNŽ bi se stavila iznad Zakona o policijskim službenicima i Zakona o unutarnjim poslovima HNŽ.

''Zbog činjenice da je većina ministara na godišnjem odmoru od jučer, u ovom tjednu, a vjerojatno ni u sljedećem, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije neće održati redovnu sjednicu. No, nije isključeno, kako saznajemo, da samo zbog problema s prijemom kadeta bude održana telefonska sjednica županijske vlade'', objavio je Avaz.