Prema pisanju kineskih medija, već nekoliko dana javnosti nije poznato gdje se nalazi genetičar He Jianku koji je navodno stvorio prve genetski modificirane bebe, javlja Science Alert.

Neki lokalni mediji izašli su s informacijama kako je znanstvenik u kućnom pritvoru na sveučilištu u Shenzenu. He Jianku zaposlenik je tog sveučilišta, no ranije je bilo objavljeno kako je on na dopustu od veljače ove godine.

Sveučilište je zanijekalo navode o kućnom pritvoru. “Nemojte vjerovati svemu što se unaokolo piše, provjerite sa službenim izvorima“, izjavili su iz sveučilišta za South China Morning Post.
 


Nije viđen od srijede

No, genetičara Hea Jiankuija nitko nije vidio od srijede prošlog tjedna kada je prisustvovao konferenciji o genetici u Hong Kongu.

Podsjetimo, prije nekoliko dana svijetom je odjeknula vijest da je kineski znanstvenik He Jiankui, prvi put u povijesti, uspio stvoriti genetski modificirane bebe koje će biti otporne na virus HIV-a kojim su bili zaraženi njihovi očevi. Pritom se koristio inovativnom CRISPR-cas9 tehnologijom za koju mnogi znanstvenici kažu da je tek u začetnoj i eksperimentalnoj fazi razvoja te da nije prikladna za testiranje na ljudima.

''Dno profesionalne etike''

Nedugo nakon što su informacije o njegovom eksperimentu došle u javnost, diljem svijeta se unutar znanstvene zajednice povela ozbiljna diskusija o etičkim principima koji stoje iza projekta takvog tipa. Mnogi genetičari dvoje je li procedura sigurna za zametak i hoće li imati kobne posljedice po dijete u budućnosti ako se primijeni u njegovom ranom stadiju razvoja.

''Takvim znanstvenim postupcima jasno se krše kineski zakoni. Eksperimenti takve prirode šokantni su i neprihvatljivi, oni su dno profesionalne etike'', rekao je Xu Nanping, kineski ministar znanosti i tehnologije.

Tvrdnje Jiankuija o uspješnom genetskom modificiranju još uvijek nisu potvrđene, mada je on rekao kako je poslao svoj rad na pregled jednom znanstvenom časopisu.

Što znamo o Heu Jiankuiju

Genetičar He Jianku zaposlen je na sveučilištu Southern University of Science and Technology (SUSTech) u Shenzenu. Na dopustu je od veljače ove godine.

Obzirom da se sveučilište ogradilo i jasno dalo na znanje da se eksperimenti nisu provodila u prostorijama SUSTecha, genetičar je na konferenciji objasnio kako je sam financirao i provodio testiranja.

Uskoro je suspendiran i kineske vlasti su mu na neko vrijeme zabranile daljnji rad na istraživanjima.

Rodio se 1984. godine u okrugu Xinhua u Kini, diplomirao na SUSTechu te se dodatno obrazovao na Rice University i prestižnome američkom Stanfordu.

Vratio se u Kinu 2012. godine i pokrenuo laboratorij na sveučilištu Southern University of Science and Technology u Shenzenu.

Radio je na genskoj modifikaciji embrija miševa, majmuna i ljudi.

U veljači 2018. godine uzeo je službeni dopust i posvetio se eksperimentiranju s genetskom modifikacijom na embrijima.