Prve isporuke planirane su već u listopadu. Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je kako će "milijuni europskih potrošača uskoro moći dobiti ruski plin najkraćim, najekonomičnijim i ekološkim putem. Inače, taj je projekt već godinama na meti žestokih kritika Sjedinjenih Država, Ukrajine i Poljske.

Duda odbio sastanak s Merkel?

Tako je došlo i do neočekivane promjene protokola posjeta Poljskoj njemačke kancelarke Angele Merkel. Njemačka vlada je ranije ovaj mjesec objavila da će se poljski predsjednik Andrzej Duda i Merkel sastati u Varšavi, no Pawel Soloch, šef predsjednikovpg ureda za nacionalnu sigurnost, u petak je kazao da se to ipak neće dogoditi zbog neusklađenih rasporeda i slučajnih okolnosti, prenosi dpa. Njemačka kancelarka u Poljskoj će se u subotu sastati s premijerom Mateuszom Morawieckim.

Merkel, koja se neće kandidirati na idućim izborima 26. rujna trebala bi napustiti dužnost kancelarke i osim Poljske obavlja završne posjete i drugim europskim državama. Tako će se u ponedjeljak sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, u utorak u Tirani s albanskim premijerom Edijem Ramom. U Tirani će tijekom ručka sa šefovima vlada svih šest zemalja u regiji raspravljati i o regionalnoj suradnji, najavio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert u petak u Berlinu.

S francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom Merkel će se sastati u četvrtak u Elizejskoj palači, a na posljednjoj radnoj večeri razgovarat će o raznim temama, između ostaloga i o krizi u Afganistanu, priopćio je u petak ured francuskog predsjednika. Njemačka kancelarka i Macron razgovarat će i o skorašnjem predsjedavanju Francuske Europskom unijom. Macron je primio ovaj tjedan dvojicu kandidata za nasljednicu kancelarke Merkel, konzervativca Armina Lascheta kojega kancelarka podržava, te socijaldemokrata Olafa Scholza, sadašnjeg ministra financija.

U Njemačkoj, formiranje nove vlade moglo bi potrajati mjesecima ako nijedan kandidat ne dobije jasnu prednost, što bi moglo obilježiti i francusko predsjedanje Europskom unijom i predsjedničke izbore u toj zemlji 2022., napominje francuska agencija.