Hladna gazirana pića uvijek zvuče dobro, ali niste ni svjesni kakav kaos samo jedna čaša radi u vašem organizmu.
 

1. Prvih 10 minuta

Jedna čaša gaziranog pića u sebi sadrži 10 žlica šećera, a to je 100 posto preporučene dnevne doze. U tijelo ulazi i fosfor koji je zaslužan za pojačavanje okusa.

2. Nakon 20 minuta

Dolazi do porasta glukoze i inzulina što dovodi do pretvaranja šećera u masti u jetri.

3. Nakon 40 minuta

Kofein u piću se potpuno apsorbira u tijelu. Protok krvi se povećava, a jetra počinje proizvoditi više šećera u krvi. Naš mozak počinje blokirati receptore hormona adenozina što spriječava osjećaj umora, prenosi net.hr.

4. Nakon 45 minuta

Količina dopamina u krvi raste, a zbog toga se osjećamo tako dobro i ovaj je učinak sličan onome kojeg daje heroin.

5. Nakon 50 minuta

Magnezij, fosforna kiselina, kalcij i cink dovode do ubrzanja probave. To je povezano s ogromnim količinama šećera i umjetnih zaslađivača koji ograničavaju izlučivanje kalcija putem mokraće.

6. Nakon 60 minuta

Diuretička svojstva kofeina počinju djelovati, a svi minerali, uključujući magnezij, kalcij i cink namijenjeni kostima, izlučuju se kroz urin.

7. Poslije malo više od sat vremena

Raspoređivanje šećera po tijelu je u završnoj fazi. Osjećate kako ste puni energije, a možete očekivati i česte promjene raspoloženja. Zajedno s gaziranim pićem, iz tijela se izlučuju sva voda i hranjive tvari koje su neophodne za funkcioniranje organizma. Također, postoji veliki rizik od dijabetesa,prenosi net.hr.