Prema posljednjim informacijama koje dolaze iz Jajca, deseci radnika tvrtke Metalleghe Silicon ostat će bez posla.

Naime, ova tvrtka u kojoj trenutno radi oko 160 radnika donijela je odluku o gašenju sve tri peći u poslovnoj jedinici u Jajcu, što će značiti prekid proizvodnje.

Ova odluka je donesena nakon sastanka između Vijeća zaposlenika sa predstavnicima poslodavaca. U Vijeću zaposlenika su bili Suad Agić, Nisvet Dedić, Latif Đulić, Marko Glavaš, Nenan Veltruski i Sanjin Žuna. Predstavnik poslodavaca bila je direktorica poslovne jedinice u Jajcu Janja Rudić, a sastanku je nazočila i pravnica Milka Novak.

Jedina točka dnevnog reda sastanka bila je aktuelna situacija – rad pogona i organizacija u idućem vremenu.

-Zbog kompliciranih odnosa na tržištu gotovog proizvoda, uz uvažavanje činjenice da je veliki broj naših kupaca ugasio proizvodnju, kao i visokih cijena i nedostatka električne energije, donesena je odluka od poslodavca, da se rad na sve tri peći do daljnjeg obustavi na dan 23. siječnja 2023. godine. Imajući u vidu gore navedeno i kao posljedica istog, smanjenje potrebe za radnom snagom u obimu koji trenutno postoji, ugovori o radu na određeno vrijeme neće se otkazivati, ali se zbog objektivnih razloga neće moći produžavati, te će sa istekom svakog pojedinačno, radnicima, čiji je status ugovora o radu - rad na određeno vrijeme, prestati radni odnos zbog isteka. Svi ovi radnici, s obzirom na dužinu rada u poduzeću i uz činjenicu da društvo redovno plaća naknadu za slučaj nezaposlenosti srazmjerno moći, ostvarivat će određena prava na naknadu preko zavoda. Plan rada, nakon potpune obustave proizvodnje na svim pećima je u fazi izrade i svi radnici će biti blagovremeno obaviješteni o načinu njihovog angažmana u vremenu od potpunog zastoja do daljnjeg – stoji u zaključku nakon sastanka koji je potpisao predstavnik zaposlenika Suad Agić.

Komentar na novonastalu situaciju u poslovnoj jedinci u Jajcu za Faktor je dala direktorica Janja Rudić.

-Visoke cijene električne energije u BiH i okruženju su dovele našu tvrtku u situaciju nekonkurentnosti na europskom tržištu. Uvažavajući činjenicu da su cijene energije drastično rasle i u Europskoj uniji u posljednjih 12 mjeseci, prednost elektrointenzivnih industrija, naših konkurenata, u Europi je to što imaju ogromne podrške i subvencije lokalnih vlasti u formiranju cijena energije, s ciljem održavanja proizvodne aktivnosti i zaposlenosti na stabilnoj razini. Mi, nažalost, nismo naišli na razumijevanje vlasti po tom pitanju, te je Uprava bila primorana donijeti tešku odluku o potpunoj obustavi proizvodnje – kaže Rudić.

Ona dodaje da Metalleghe grupacija posluje skoro 20 godina u Bosni i Hercegovini i kroz zadnja dva desetljeća su se pokazali kao društveno odgovorno poduzeće.

Zadatak tvrtke u idućem vremenu je rješavanje problema opskrbe električnom energijom radi ponovnog pokretanja proizvodnje i vraćanja uposlenika u pun radni angažman - rekla je Rudić.