Stanje u kojem se nalazi javna radio-televizija Bosne i Hercegovine postaje sve kritičnije, a nedostatak financijskih sredstava uskoro bi mogao ugasiti javni servis, čime bi BiH postala jedina zemlja u Europi bez javne televizije, upozorili su danas u priopćenju Reporteri bez granica.

U priopćenju, koje prenosi Udruženje BH novinari, podsjetili su da je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović 26. travnja najavio da novinari i drugi uposlenici neće dobiti na vrijeme plaće za taj mjesec, a čak stotinu uposlenika BHRT-a moglo bi u skoroj budućnosti ostati bez posla.

Naglasili su da je BHRT suočen s nizom ozbiljnih financijskih poteškoća duži niz godina i trenutni model financiranja ne omogućava javnom mediju normalno funkcioniranje.

''U travnju je situacija prezaduženosti dosegla kritičan prag. Prihodi su prepolovljeni, a emiter bilježi dug od gotovo 1,3 milijuna KM ili 665.000 eura prema javnim kompanijama za isporuku električne energije'', istaknuli su Reporteri bez granica.

Kako su ocijenili, pored ekonomskih posljedica koje prijete osoblju, zatvaranje BHRT lišilo bi zemlju nacionalnih javnih medija, čime bi se ugrozio medijski pluralizam, posebno jer se BHRT i dalje drži neutralnosti.

U zaključku priopćenja naveli su i da je nekoliko evropskih parlamentaraca, zabrinutih za budućnost tog medija, 4. svibnja uputilo pismo predstavnicima bh. vlasti u kojem ih pozivaju da poduzmu korake neophodne za spas javnog RTV servisa u BiH.

Bosna i Hercegovina je na 65. mjestu, od 180 zemalja u svijetu, prema rangiranju slobode medija Reportera bez granica za 2017. godinu.