Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić izjavio je da je, kada je riječ o migrantima, problem EU, odnosno granica u Grčkoj, koja se prelazi jako lako.

"2016. godine imali smo zabilježeno 155 migranata, godinu kasnije bilo ih je 765, da bismo 2018. imali 23.400, dok je prošle godine bilo 29.800. Imamo još 20-ak dana do kraja tekuće, i sačekat ćemo konačne brojke, koje neće biti male, jer evidentno je da imamo rapidan rast ulaska migranata", rekao je Galić.

On je potvrdio da se takav priljev očekuje i u sljedećim mjesecima, navodeći da Granična policija razmjenjuje podatke s kolegama iz Srbije.

"Nećemo plašiti javnost, ali ogroman je broj onih koji čekaju ući u BiH. Ovdje nije problem Srbija, već EU, odnosno granica u Grčkoj, koja se prelazi jako lako. Imamo nelogičnu situaciju da nam migranti dolaze iz EU i onda se ponovno zaustavljaju pred kapijom Europe u Hrvatskoj", istaknuo je Galić.

On je rekao za RTRS da je najviše migranata iz Pakistana, Afganistana, Maroka, Alžira, Iraka, Irana, a da je na sedmom mjestu ratom zahvaćena Sirija.

"Sada je jasno da to nisu ratne migracije, već s određenim ciljem, prije svega političkim i ekonomskim", dodao je Galić.

Dotaknuo se i ustaljenih floskula i natpisa sarajevskih medija koji zbunjuju javnost o preraspodjelama radnih mjesta.

"Oni sebi daju za pravo da kažu kako mi pojačavamo granicu s Hrvatskom, a slabimo je sa Srbijom, kako bi namjerno izazvali migrantsku krizu u BiH, a sve kao po dogovoru Dragana Čovića i Milorada Dodika. Trebamo zaustaviti val u Hrvatsku, a prazniti Srbiju s migrantima", naglašava Galić, koji za kraj otkriva i strukturu graničnih policijskih snaga na najosjetljivijim mjestima:

"U Unsko-sanskoj županiji najviše policajaca je Bošnjaka. Četiri zapovjednika i jedan načelnik, i svi su Bošnjaci! Imamo 300 Bošnjaka policajaca, tri Hrvata i pet Srba, i sad ću ja kao s tri Hrvata raditi nešto u interesu Hrvatske. Tako je i na istoku, načelnici i zapovjednici sve Bošnjaci, od Zvornika do Višegrada", istaknuo je Galić za RTRS.