U zajedničkom priopćenju nakon virtualnog sastanka danas, čelnici G7 rekli su da je ruski predsjednik Vladimir Putin "ponovo uveo rat na europski kontinent".

''Postavio se na pogrešnu stranu povijesti'' - napisali su čelnici.

Oni su osudili Putina zbog njegovog dosljednog odbijanja uključivanja u diplomatski proces za rješavanje pitanja koja se odnose na europsku sigurnost, uprkos ponudama koje je Zapad ponovio u nekoliko navrata.

''Mi stojimo ujedinjeni s partnerima, uključujući NATO, EU i njihove države članice, kao i Ukrajinu i ostajemo odlučni učiniti ono što je potrebno za očuvanje integriteta međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima'' - stoji u zajedničkoj izjavi, javlja CNN.

Sastanak G7 završio je nakon nešto više od sat vremena, prema objavi Bijele kuće, a sastanku su prisustvovali američki predsjednik Joe Biden, njemački kancelar Olaf Scholz, kanadski premijer Justin Trudeau, francuski predsjednik Emmanuel Macron, talijanski premijer Mario Draghi, japanski premijer Kishida Fumio, britanski premijer Boris Johnson, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.