Federalna uprava policije želi upozoriti građane na sve učestaliji pojavni oblik tzv. „phishing“ kampanje usmjerene prema građanima BiH.

Radi se o pripremnim radnjama poduzetim od strane NN počinitelja radi počinjenja kaznenog djela „Prevara“.

U posljednje vrijeme na veći broj adresa elektronske pošte različitih primatelja u Bosni i Hercegovini, dostavljaju se lažne poruke u kojima se nepoznata osoba/osobe predstavlja kao službena osoba istražnih organa susjednih država, navodi se u priopćenju FUP-a.

Jedan od primjera je da se NN osoba ili osobe predstavljaju kao rukovoditelji organizacijske jedinice Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske, te u istoj poruci navodi kako se primatelja poruke sumnjiči za više različitih kaznenih djela i traži od primatelja da odgovori na poruku, a sve s ciljem uspostavljanja kontakata, te kako bi poduzimanjem daljih radnji doveli u zabludu primatelja poruke, kako bi isti poduzeo određene aktivnosti na štetu svoje imovine, a u korist spomenute NN osobe/osoba, istaknuto je.

Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja razine informacijske sigurnosti korisnika interneta u BiH i podizanja svijesti o trenutnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal, stoji u priopćenju Federalne uprave policije.