Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna britanska funta zabilježila prvi tjedni uspon od 'Brexita', dok je tečaj japanske valute potonuo više od 4 posto.

Na kraju trgovanja u petak tečaj funte iznosio je 1,3190 dolara, što je 1,8 posto više nego tjedan dana prije.

Euro je, pak, prošloga tjedna oslabio prema američkoj valuti, pa je njegova cijena skliznula 0,2 posto, na 1,1030 dolara, piše Hina.

No, euro je ojačao u odnosu na japansku valutu, za 4,1 posto, na 115,70 jena.

I dolar je ojačao prema 'japancu', za 4,3 posto, na 104,85 jena.

Prvi tjedni rast od 23. lipnja i referenduma na kojemu su Britanci izglasali izlazak iz Europske unije funta je zabilježila zbog odluke britanske središnje banke da zasad neće olabaviti monetarnu politiku.

Tržišta su očekivala da će čelnici Bank of England (BoE) u četvrtak, po prvi puta nakon sedam godina, smanjiti ključnu kamatnu stopu, no oni su odlučili da će je zadržati na 0,50 posto.

Zahvaljujući tome, tečaj funte dosegnuo je u četvrtak u jednom trenutku 1,3480 dolara. Međutim, kako je BoE poručila da su poticajne monetarne mjere moguće u kolovozu, cijena funte skliznula je do kraja tjedna ispod 1,32 dolara.

Ipak, i dalje se kreće znatno iznad 1,2798 dolara, najniže razine od 1985. godine, na koju je skliznula tjedan dana prije.

I dok je funta ojačala, prošloga se tjedna pod pritiskom našla japanska valuta. Posljedica je to smirivanja situacije na financijskim tržištima zbog čega je porasla sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, pa je japanska valuta, koja slovi za sigurno utočište kapitala u nesigurna vremena, izgubila na privlačnosti.

Uz to, japanski premijer Shinzo Abe najavio je, nakon što je njegova koalicija pobijedila na izborima za gornji dom parlamenta, nove fiskalne poticajne mjere, što je također pritisnulo japansku valutu.

Zbog toga je cijena jena prema američkoj i europskoj valuti prošloga tjedna potonula više od 4 posto.

"U ovom smo tjednu svjedočili nekih dobrim vijestima, poput veće političke stabilnosti u Velikoj Britaniji, solidnog rasta kineskog gospodarstva i očekivanja golemih poticaja u Japanu, a sve to navelo je ulagače na prodaju japanske valute", kazao je Yujiro Goto, valutni analitičar u banci Nomura.